Felső légúti tünetek ellátása 2022

Megosztás

Tisztelt Pácienseink!

Az utóbbi hetekben jelentősen megszaporodtak a felső légúti tünetes fertőzések körzetünkben. (És sajnos a háziorvosi ügyeletben is.) Az alábbi összefoglalóval igyekszünk segíteni, hogy milyen tünet esetén mi a teendő, mikor szükséges feltétlenül orvosi vizsgálat, mit lehet otthon tenni.

Mik a felső légúti tünetek?

Orrdugulás, gátolt orrlégzés, elülső, vagy hátsó orrfolyás, arcfájdalom/nyomásérzet, szagláscsökkenés, fejfájás (egyéb tünetekkel), torokfájás, fülfájás. Ezek mellé csatlakozhat láz/hőemelkedés, izomfájdalom, egyéb nem légúti tünetek (hányás, hasmenés, stb.).

Ezeket a tüneteket az esetek túlnyomó többségében vírusfertőzések okozzák.

Mi a teendő felső légúti tünetek esetén?

Először is fontos, hogy akinek felső légúti tünetei vannak, ne menjen közösségbe.

Táppénz/igazolás igény esetén az első olyan munkanapon, amikor a tünetek miatt nem ment el közösségbe (munkába/iskolába), telefonáljon a rendelőbe táppénz/igazolás igény miatt, ezt rögzítjük a medikai rendszerbe. Ezzel egyidőben tudunk rendelői vizsgálatra is időpontot egyeztetni.

Elsődleges kezelés

A fenti tünetek esetén dekongesztáns orrspray (oximetazolin-, xilometazolin-, tramazolintartalmú, maximum 10 napig!!!), ibuprofen/paracetamol(/hazánkban metamizol) tartalmú láz/fájdalomcsillapító (az ibuprofen gyulladáscsökkentő is), esetleg gyógynövények, méz, cink, nem túl nagy dózisú C-vitamin, sós vizes (fiziológiás, vagy hypertoniás sóoldattal) orrmosás javasolt.* Lokális száraz meleg (infra-, biotron-, sollux lámpa) a váladékot felhígítja, így az könnyebben ürül az orrjáratokból. A meleg vizes gőzölés az újabb ajánlások szerint szigorúan ellenjavallt! Antibiotikumok használata feltétlenül kerülendő!

*Az orrmosással kapcsolatban sokan kérdezik, hogy hogyan lehet kivitelezni. Legolcsóbban akármilyen edénnyel, sós vízzel, legegyszerűbben erre a célra kitalált eszközökkel (pl. a gyógyszertárakban kapható rhino horn). Egy alkalommal kb 3 dl víz és 1 teáskanál só keverendő össze.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha 3-5 napon belül nem javul a helyzet, orvosi vizsgálat szükséges lehet. A jelenleg érvényben lévő NNK infekciókontroll ajánlás alapján légúti tünetes betegeket lehetőség szerint telefonos egyeztetést követően vizsgálhatunk, a többi betegtől időben elkülönítve. (Ez jellemzően a rendelési idő végén/után történik).

felső légúti tünetek

Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

  1. magas láz+gennyes orrváladék+ helyi fájdalom esetén, ha már 5 napja nem múlnak
  2. amennyiben a tünetek már több, mint 10 napja nem javulnak, vagy ha erősödnek 5 nap után
  3. fülfájás esetén
  4. 3-5. napja tartó erős torokfájás, garatmandulák duzzanata esetén

Ezek a tünetek néhány napon belül (nem azonnal!!) orvosi ellátást indokolnak, orvosi ügyeleti ellátást nem! Jelenleg nincs olyan felső légúti tünetekkel járó megbetegedés, ami háziorvosi ügyeleti ellátást indokolna. Az ügyeletben a légúti tünetes betegek nem elkülöníthetők, nagy a fertőzés átadásának kockázata olyan betegeknek, akiknek az ügyeleti ellátása ténylegesen indokolt (pl. szívinfarktus) és ezáltal a komplett kórházi osztályt (pl. kardiológia, vagy legalábbis a coronaria őrző kórtermet) végigfertőzhetik, katasztrofális következményekkel.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

Szem körüli duzzanat, vörösség, kettős látás, csökkent látásélesség, fulladás (esetleg, ha van lehetőség otthon mérni, csökkent SpO2), zavartság, tudatállapot-romlás, ébreszthetetlenség esetén sürgős orvosi vizsgálat indokolt. Ennek helye hazánkban a Sürgősségi Betegellátó Osztály.

Összefoglalás

Légúti tünetek esetén TILOS KÖZÖSSÉGBE MENNI, orvosi vizsgálat (az igen sürgős, kórházi kezelést igénylő eseteken kívül) a 3-5. nap után indokolt. A vizsgálat előtt előzetes telefonos konzultáció szükséges. Táppénz/igazolás igénye esetén az első olyan munkanapon jelezzenek (telefonon, vagy emailben-telefonszám megadásával), amikor nem mentek közösségbe. Légúti tünetekkel embertársaink életének érdekében kérjük ne menjenek a háziorvosi ügyeletbe.

A légúti tünetek kezelését feljebb tárgyaltuk részletesebben. Elsősorban orrspray, orröblítés, gyógynövények, C-vitamin, méz, fájdalomcsillapítók/gyulladáscsökkentők. A gőzölés kerülendő, de száraz meleg ( infra-, biotron-, sollux lámpa ) használandó. Ha a tünetek 3-5 nap után nem javulnak, telefonon jelentkezzenek az orvosi vizsgálat egyeztetése céljából.

Szem körüli duzzanat, vörösség, kettős látás, csökkent látásélesség, fulladás (esetleg, ha van lehetőség otthon mérni, csökkent SpO2), zavartság, tudatállapot-romlás, ébreszthetetlenség esetén sürgős orvosi vizsgálat indokolt.

Amennyiben kérdésük van, egyeztessünk telefonon. (Tekintettel arra, hogy naponta 50-150-en próbálnak minket elérni, nehéz, de nem lehetetlen feladat. A telefon sajnos nem jelez „foglaltat”, ha nem a rögzített telefonvonal miatti sablonszöveget hallják, akkor foglalt a vonal.)

Források:

EPOS 2020-as ajánlás

UpToDate