Betegtájékoztató anyagok

Jelen lapon különböző betegtájékoztató anyagok kerülnek feltöltésre. Kínálatunk folyamatosan frissül.

betegtájékoztató

Betegtájékoztató előadások

Az előadások szerzői jogi okokból jelentősen “butított” emlékeztető diái kerülnek ide feltöltésre. Az előadások terv szerint többször is meg lesznek tartva ezekből a témákból, kérem az érdeklődőket, hogy elsősorban ezeken próbáljanak részt venni.

Előadás

A hasmenés kezeléséről Előadásanyag diasorának kivonata.

Amennyiben nem volt lehetősége részt venni az előadáson és bármely elem nem egyértelmű, kérem keressen bátran kérdéseivel!

Lázcsillapítás Előadásanyag diasorának kivonata.

Amennyiben nem volt lehetősége részt venni az előadáson és bármely elem nem egyértelmű, kérem keressen bátran kérdéseivel!

A védőoltásokról Előadásanyag diasorának kivonata.

Amennyiben nem volt lehetősége részt venni az előadáson és bármely elem nem egyértelmű, kérem keressen bátran kérdéseivel! Illusztráció: Czett Loránd 1. oszt.

A védőoltásokról

A védőoltásokról hiteles információk érhetők el a VACSATC hazai szervezetének honlapján: https://www.oltasbiztonsag.hu/

Aki pedig mélyebben bele ásná magát a dologba, Ferenci Tamás és társai blogjában részletesen olvashat a védőoltásokról pro- és kontra érveket is, a jelenleg fellelhető bizonyítékokat figyelembe véve. Az oltásellenességre és a védőoltásokat hamis adatokkal promotáló (sajnos ilyen is van) reklámokra egyaránt kritikusan reflektál.

ÚjszülöttGyógyszerek várandósság alatt

várandósság

Dr. Soós Zoltán főorvos, a MOK háziorvosi csoport vezetője, az ország másik felén praktizáló háziorvos kolléga saját honlapján kiválóan összegyűjtötte, hogy a várandósság folyamán az egyes betegségekre milyen gyógyszer szedhető. A “gyűjtemény” ezen a linken elérhető.

 

Gyógyszerek szoptatás alatt

A szoptatás alatti gyógyszerszedés nehéz kérdés. Ismereteink ebben a témában folyamatosan frissülnek, sajnos hazánkban, magyar nyelven elérhető, állandóan frissített ilyen anyag jelenleg nincs.

Akinek nem okoz gondot, hogy angolul van, az e-lactancia honlapján választ találhat ezzel kapcsolatos kérdéseire. Jellemzően az egészségügyi szakemberek is innen tájékozódnak.

Azoknak, akik leszoknának a dohányzásról

vagyis mindenkinek, aki dohányzik…

dohányzás

Betegtájékoztató a magas vérnyomás betegségről

A betegségről ide kattintva olvashat bővebb tájékoztatást.

Vérnyomás mérő

Tornagyakorlatok online

torna

Tisztelt Pácienseink!

A koronavírus járvány kezdetén a Szent Ferenc Kórház (Budapest) facebook oldalán szakemberek által készített, számos, idősek, krónikus szív- érrendszeri- és cukorbetegek számára is jól használható tornagyakorlatokat tettek közzé. Remélhetőleg Önök számára is hasznos lesz.

Tekintve, hogy ezek a videók a facebookon lettek közzé téve, az infostartban megjelent cikken keresztül érik el talán a legkönnyebben ezen a linken.

diétaA 77 elektronika, valamint a Magyar Diabétesz Társaság honlapján is elérhető a Dr. Fövényi József és Székely Katalin által összeállított kiadvány, mely diétás tanácsokat tartalmaz cukorbetegeknek.

Az elsőre hosszúnak tűnő kiadvány a legfontosabb, alapvető tudnivalók mellett kalóriatáblázatokat, glikémiás index táblázatot, valamint próbaétrendeket is tartalmaz. Megismerése minden cukorbetegnek ajánlott. A kiadvány elérhető ezen a linken, vagy a címre kattintva.

 

 

 

Telemedicina protokoll

Tisztelt Pácienseink!

Az aktuális jogszabályoknak megfelelő telemedicinális és ellátási protokollunkat megtekinthetik ezen a linken:
https://drive.google.com/file/d/1BUTrpXAN25Zrf54P4HCzxb896dKNx6-Q/view?usp=sharing

Ez a protokoll természetesen kezdetleges és kizárólag a Covid-19 okozta helyzethez igazodik, a jogszabály ennél lényegesen szélesebb körű lehetőségeket biztosít, idővel igyekszünk is élni majd ezekkel a lehetőségekkel, igyekszünk a telemedicinális lehetőségek tárházát folyamatosan bővíteni, erről folyamatos tájékoztatást adni.

Tömören: jelenleg a telemedicina a jól beállított rendszeresen szedett gyógyszerek ismételt felírásának kérésére (ennek legegyszerűbb és leggyorsabb módja a páciens portálon keresztül történő igénylés), valamint bizonyos betegségek esetén telefonos, emailben, messengerben, vagy más elektronikus csatornán keresztül történő konzultáció. A leletek bemutatása ebben a tekintetben “statikus”, pl. a vérnyomás naplót Önök lefényképezik/excel táblába beírják/stb., azt küldik el. Remélhetőleg hamarosan olyan infrastrukturális fejlesztések valósulhatnak meg, hogy dinamikusan is kaphatunk adatokat bizonyos eszközökről (pl. “okos vérnyomásmérő automatikus adatfeltöltéssel).