Betegtájékoztató anyagok

Jelen lapon különböző betegtájékoztató anyagok kerülnek feltöltésre. Kínálatunk folyamatosan frissül.

betegtájékoztató

Gyermekgyógyászati tudástár

Dr. Demeter Gabriella Kolléganő egy kiváló tudástárat rakott össze a szülők mindennapi kérdései alapján.

Ennél jobban mi sem tudjuk ezeket a válaszokat összeszedni, így inkább javasoljuk honlapjának felkeresését:

http://aranyalma.net/demeter_tudastar.php

Bármi kérdésük van gyermekükkel kapcsolatban, a választ a fenti linken jó eséllyel megtalálják.

Betegtájékoztató előadások

Az előadások szerzői jogi okokból jelentősen „butított” emlékeztető diái kerülnek ide feltöltésre. Az előadások terv szerint többször is meg lesznek tartva ezekből a témákból, kérem az érdeklődőket, hogy elsősorban ezeken próbáljanak részt venni.

Előadás

A hasmenés kezeléséről Előadásanyag diasorának kivonata.

Amennyiben nem volt lehetősége részt venni az előadáson és bármely elem nem egyértelmű, kérem keressen bátran kérdéseivel!

Lázcsillapítás Előadásanyag diasorának kivonata.

Amennyiben nem volt lehetősége részt venni az előadáson és bármely elem nem egyértelmű, kérem keressen bátran kérdéseivel!

A védőoltásokról Előadásanyag diasorának kivonata.

Amennyiben nem volt lehetősége részt venni az előadáson és bármely elem nem egyértelmű, kérem keressen bátran kérdéseivel! Illusztráció: Czett Loránd 1. oszt.

A védőoltásokról

A védőoltásokról hiteles információk érhetők el a VACSATC hazai szervezetének honlapján: https://www.oltasbiztonsag.hu/

Aki pedig mélyebben bele ásná magát a dologba, Ferenci Tamás és társai blogjában részletesen olvashat a védőoltásokról pro- és kontra érveket is, a jelenleg fellelhető bizonyítékokat figyelembe véve. Az oltásellenességre és a védőoltásokat hamis adatokkal promotáló (sajnos ilyen is van) reklámokra egyaránt kritikusan reflektál.

ÚjszülöttGyógyszerek várandósság alatt

várandósság

Dr. Soós Zoltán főorvos, a MOK háziorvosi csoport vezetője, az ország másik felén praktizáló háziorvos kolléga saját honlapján kiválóan összegyűjtötte, hogy a várandósság folyamán az egyes betegségekre milyen gyógyszer szedhető. A „gyűjtemény” ezen a linken elérhető.

 

Gyógyszerek szoptatás alatt

A szoptatás alatti gyógyszerszedés nehéz kérdés. Ismereteink ebben a témában folyamatosan frissülnek, sajnos hazánkban, magyar nyelven elérhető, állandóan frissített ilyen anyag jelenleg nincs.

Akinek nem okoz gondot, hogy angolul van, az e-lactancia honlapján választ találhat ezzel kapcsolatos kérdéseire. Jellemzően az egészségügyi szakemberek is innen tájékozódnak.

Azoknak, akik leszoknának a dohányzásról

vagyis mindenkinek, aki dohányzik…

dohányzás

Betegtájékoztató a magas vérnyomás betegségről

A betegségről ide kattintva olvashat bővebb tájékoztatást.

Vérnyomás mérő

Tornagyakorlatok online

torna

Tisztelt Pácienseink!

A koronavírus járvány kezdetén a Szent Ferenc Kórház (Budapest) facebook oldalán szakemberek által készített, számos, idősek, krónikus szív- érrendszeri- és cukorbetegek számára is jól használható tornagyakorlatokat tettek közzé. Remélhetőleg Önök számára is hasznos lesz.

Tekintve, hogy ezek a videók a facebookon lettek közzé téve, az infostartban megjelent cikken keresztül érik el talán a legkönnyebben ezen a linken.

diétaA 77 elektronika, valamint a Magyar Diabétesz Társaság honlapján is elérhető a Dr. Fövényi József és Székely Katalin által összeállított kiadvány, mely diétás tanácsokat tartalmaz cukorbetegeknek.

Az elsőre hosszúnak tűnő kiadvány a legfontosabb, alapvető tudnivalók mellett kalóriatáblázatokat, glikémiás index táblázatot, valamint próbaétrendeket is tartalmaz. Megismerése minden cukorbetegnek ajánlott. A kiadvány elérhető ezen a linken, vagy a címre kattintva.

 

 

 

Házirend

Tisztelt Pácienseink!

Házirendünk elérhető rendelőnkben nyomtatott formában is, valamint itt olvashatják:

HÁZIREND

Tisztelt Pácienseink!

A KATA – MED Zala Kft. területi ellátási kötelezettséggel rendelkező, NEAK finanszírozott, háziorvosi alapellátást nyújtó Egészségügyi Szolgáltató célja, hogy a szolgáltatásait igénybevevő valamennyi páciens számára hozzáférhető, megfelelő színvonalú és megkülönböztetés nélküli ellátást biztosítson a lehető leghatékonyabb és legbiztonságosabb módon.

Jelen házirend betartása, figyelembe vétele kulcsfontosságú a megfelelő gyógyító munka, így az Önök mielőbbi gyógyulása szempontjából.

 1. Betegbejelentkezés-betegfogadás
 • vizsgálat alapvetően előzetes bejelentkezés/előjegyzés alapján történik, az időpont kérés lehetőségei:
 1. rendelési időben telefonon (92/564-030), akár az adott napra is
 2. interneten – alapvetően javasoljuk a Páciens Portálon keresztül történő online időpont foglalást, de elektronikus elérhetőségeinken (e-mail, Messenger) is van rá lehetőség. Részletes információt honlapunkon találhatnak:

Főoldal

 • sürgős, életveszélyes estben bejelentkezés nélkül fogadjuk a betegeket
 • Amennyiben az adott napra már nincs időpont, de aznapi megjelenésre van szükség, hosszabb várakozás várható, de az aznapi előjegyzett betegek között felszabaduló idő esetén megoldjuk az ellátást.
 • Jól beállított, rendszeresen szedett gyógyszerek ismételt igénylésére elsősorban a Páciens Portálon keresztül, de egyéb elektronikus csatornáinkon és telefonon is biztosítunk lehetőséget. Ez a lehetőség nem helyettesíti a rendszeres orvosi vizsgálatot, laborvizsgálatot, illetve a gondozási tevékenység során felmerülő egyéb vizsgálatokat! Ezek esedékességéről a Páciens Portál is tájékoztatást ad, de természetesen tőlünk is tudnak érdeklődni.
 • tervezett betegszállítási igény leadása a rendelési időben telefonon (92/564-030) vagy személyesen, legalább 24 órával a szállítás előtt lehetséges, szállítási utalvány kiállításával
 • Fekvőbeteg, otthonában történő vizitje előzetes megbeszélés alapján, indokolt esetben történik. Az indokoltságról a hatályos jogszabályoknak megfelelően a háziorvos dönt.
 • szakrendelőbe beutaló kiadása CSAK vizsgálat után lehetséges, előtte szükséges az időpont kérés. Ez alól kivételt képez a szűrővizsgálatokra (pl. labor) történő beutaló igény.
 • Szakorvosi leletek visszahozásakor is szükséges az időpontkérés, a várakozási idő csökkentése érdekében, de a leletek egyeztetésére telemedicinálisan is van lehetőség (pl. telefonon).
 • Kúraszerű injekció beadására (speciális indikációban kivételes, egyedileg egyeztetett eseteket leszámítva) az aktuális szakmai ajánlások tükrében nincs lehetőség. (Az esetek többségében a korszerű szájon át szedhető/bőrön át felszívódó készítményekhez viszonyítva nincs előnyük, ellenben szövődmények alakulhatnak ki adásukra.)
 • Igazolások kiadása (közgyógyellátás, adó kedvezmény) az igény leadását követő munkanapon lehetséges, de ez – amennyiben a betegforgalom ezt lehetővé teszi – akár az igénybejelentés napján is megtörténhet.
 1. Munkaidő

Ld. Rendelési idö menüpont

 1. Dokumentumok kezelése
 • Kizárólag az egészségügyi ellátáshoz, valamint a kapcsolattartáshoz szükséges adatokat gyűjtünk, ezeket a hatályos jogszabályoknak megfelelően tároljuk és kezeljük.
 • Alapvetően leleteket csak elektronikusan tárolunk, kivételt képeznek a szakorvosi javaslatok és alkalmassági vizsgálat kapcsán hozott szakorvosi leletek, melyekből az eredeti példányokat tárolnunk szükséges, valamint a zárójelentések, melyeket lefénymásolunk és a másolatot eltároljuk.
 • Más egészségügyi szolgáltatónál keletkezett leleteket nem áll módunkban kiadni, ezeket az érintett szolgáltatóktól kérhetik papír alapon. Elektronikusan (e-mailben) jelszó védett fájlként igény esetén tudjuk továbbítani az általunk látható leleteket az érintett páciens által megadott e-mail címre.
 1. A betegeket a betegellátással kapcsolatban megillető jogok és kötelezettségek

A betegeket megillető jogok gyakorlása az 1997.évi CLIV. Egészségügyi Törvény előírásainak megfelelően történik.

A beteg jogai:

 • egészségügyi ellátáshoz való jog
 • egészségügyi ellátás visszautasításának joga
 • orvosi titoktartáshoz való jog
 • emberi méltósághoz való jog
 • kapcsolattartás joga
 • tájékoztatáshoz való jog
 • önrendelkezés joga
 • egészségügyi dokumentáció megismerésének joga
 • orvosi kezeléssel, ellátással kapcsolatos panasz kivizsgálásának joga

A betegek kötelezettsége:

 • a házirendben foglaltakat betartani
 • más beteg jogait tiszteletben tartani
 • az egészségügyi dolgozók törvényben foglalt jogait szem előtt tartani
 • a rendelőhelyiség tisztaságát, csendjét megőrizni
 • a rendelő felszerelését, berendezéseit rendeltetésszerűen használni
 • az egészségügyi dolgozókkal, képességei és ismeretei szerint együttműködni köteles: a kórisme megállapításához korábbi betegségeiről, gyógykezeléséről, gyógyszer, vagy gyógyhatású készítmény szedéséről a háziorvost tájékoztatni; esetleges fertőző betegség tényéről tájékoztatást adni; a gyógykezeléssel kapcsolatban kapott rendelkezéseket betartani; a személyes adatait hitelt érdemlően igazolni; az egészségügyi ellátását érintő korábban tett jognyilatkozatról tájékoztatást adni; a jogszabályok és a szolgáltató által előírt térítési díjat megfizetni.
 1. A betegpanaszok kivizsgálása

Az egészségügyi szolgáltató a betegpanaszokat kivizsgálja, szükség esetén intézkedik.

Panaszával fordulhat:

 • A praxis orvosához
 • A betegjogi képviselőhöz

Betegjogi képviselő neve, elérhetősége, fogadó órája a váróhelyiségben kifüggesztve megtalálható.

MOBILTELEFONOKAT a rendelőkbe, a váróhelyiségekbe való belépés előtt kérjük kikapcsolni! HANGHORDOZÓ eszközök használata csak füldugóval engedélyezett!

A VÁRÓTEREMBEN (a váróhelyiségben) elhelyezett tárgyakért, anyagokért, a parkolóban várakozó gépkocsikért az egészségügyi szolgáltató felelősséget nem tud vállalni!

AZ INTÉZMÉNY EGÉSZ TERÜLETÉN A DOHÁNYZÁS ÉS SZESZES ITAL FOGYASZTÁS TILOS!

Kérjük ügyeljenek a váróhelyiség és a rendelő tisztaságának megőrzésére!

Lehetőségeikhez mérten kérjük, hogy a vizsgálatot nem akadályozó, szükség esetén könnyen, gyorsan levethető ruházatban érkezzenek, a személyi higiénére fordítsanak kellő figyelmet.

További információt, segítséget kérjen a praxis dolgozóitól!