Új eljárásrend 2022

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Tisztelt Pácienseink!

2022.01.14-től új eljárásrend lépett érvénybe a Covid-19 fertőzésekkel és a karanténnal kapcsolatban.

Légúti tünetes betegek ellátása az eljárásrend alapján

Az infekciókontroll-szabályokon nem módosít az új eljárásrend.

A légúti tünetes betegek ellátásához továbbra is előírás a légúti idősáv és az előzetes telefonos egyeztetés. Bizakodunk, hogy a SARS-Cov2 vírus súlyos betegséget okozó képessége idővel tovább gyengül és ezen változtathatunk. Egyelőre azt látjuk, hogy világszerte telíődnek a kórházak, sorra esnek ki a munkából az egészségügyi dolgozók, akkora a hiány a fejlett nyugati országokban is, hogy betegen is visszarendelik őket dolgozni.

A légúti betegek ellátásának rendjéről, illetve arról, hogy mit lehet, érdemes otthon tenni, még szeptemberben írtunk egy bejegyzésben. Ebben azóta sincs lényegi változás.

Saját tapasztalat, hogy egyre több Covid-19 fertőzött jelentkezik légúti tünetek nélkül, hányás, vagy hasmenés miatt az utóbbi időben. A vezető tünet világszerte továbbra is a fejfájás.

beteg

A karantén szabályok változása az új eljárásrend alapján

Az Omicron variáns rövidebb lappangási idővel, rövidebb és enyhébb tünetes időszakkal jár a korábbi variánsokhoz képest. (Ennek ellenére sajnos a gyorsabb terjedés miatt komolyabb terhelést jelent a kórházak számára, mint az előző variánsok. Hiába kisebb százalékban kerülnek kritikus állapotba a fertőzöttek, a kisebb arány számszerűen így is nagyobb, mint a korábbiak.)

Világszerte (pl. CDC) rövidítik a kötelező karantén időszakot, ez hazánkban is így történt.

karantén

2022.01.14-től az alábbiak szerint alakulnak az elrendelt izoláció feloldásának szabályai:

Otthonában elkülönített beteg/fertőzött izolációjának megszüntetési kritériuma

  • A beteg legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 7 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó, közösségbe engedhető.
  • Amennyiben az enyhe tünetekkel rendelkező igazolt COVID–19 fertőzött az elkülönítés 4. napján már láztalan, légúti tünetei megszűntek, akkor a tünetek kezdetétől számított 5. napon Ag gyorstesztet végeztethet (térítésköteles), és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható. (megj. eddig 2 neg. PCR eredményre volt szükség, ez komoly enyhítés)
  • Tünetmentes fertőzöttek elkülönítését a fertőzés igazolása, a pozitív PCR vagy Ag gyorsteszt mintavételének
    napjától számított 7. napon lehet feloldani.
  • A tünetmentes fertőzött a fertőzést igazoló vizsgálat időpontjától számított 5. napon Ag gyorstesztet végeztethet (térítésköteles), és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.

COVID–19 fertőzött, közvetlen betegellátásban résztvevő, egészségügyi dolgozók, szociális
intézményben közvetlen ápolási tevékenységet végző dolgozók munkavégzésére vonatkozó
korlátozás feloldása

  • Amennyiben az egészségügyi/szociális dolgozó klinikailag gyógyult, vagy COVID–19 fertőzése tünetmentesen zajlott, akkor a munkavégzéshez (a közvetlen betegellátásban való részvételhez, közvetlen ápolási tevékenységhez) történő visszatérés feltétele egy Ag gyorsteszt vizsgálat negatív eredménye (a mintavétel nem lehet korábban, mint a klinikai tünetek megjelenését követő 7. nap).
  • A tünetek megjelenését/fertőzést igazoló mintavételt követő 15. napon negatív eredmény nélkül is fel kell oldani a foglalkozástól való eltiltás rendelkezései alól, munkahelyére visszatérhet, és keresőképessé nyilvánítható

Összefoglalva

Dr. Tordas Dániel gyermekorvos kollégánk készített egy egyszerűen értelmezhető, kiváló ábrát az új karantén szabályokról: