A koronavírus elleni “3. oltásokról”

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Tisztelt Pácienseink!

Jelenleg nincs egységes szakmai álláspont a Covid-19 elleni 3. oltások szükségességéről. Folyamatosan zajlanak klinikai vizsgálatok, melyeknek részadatai láthatók. A kép vegyes, nehéz megmondani, hogy melyek lesznek azok a kockázati csoportok, ahol egy 3., ismétlő oltás szükséges lehet, szintén nincs meghatározva, hogy ezekre mely oltóanyagok a legalkalmasabbak. Nem kérdés, hogy szükség lesz további Covid-19 elleni védőoltásokra, de az kérdés, hogy kinek és mikor. A booster oltásokkal kapcsolatban az alábbi szempontokat mindenkinek egyénileg mérlegelni kell a döntéshez:

A 3. oltás mellett szóló érvek

  • Magasabb fokú védettség, jelentősebb immunválasz valószínűsíthető.
  • A szervezet hatékonyabb védekezése az újonnan megjelenő mutációkkal szemben is.

Érvek a 3. oltással szemben

  • Még nincs kellően alátámasztva bizonyítékokkal a szükségessége (bár egyértelműen magasabb fokú védettséget jelent)
  • A gyártók még nem támogatják, az alkalmazási előíratokban nem szerepel, így adásuk KIZÁRÓLAG AZ OLTOTT EGYÉN SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE TÖRTÉNHET! Adásuk indikáción túli gyógyszerrendelésnek minősül, ami külön engedélyhez kötött és számos kérdést felvet. A gyógyszerhatóságok még nem engedélyezték.(Ez amúgy könnyen megoldható lenne, ha más oltóanyaggal új oltási sort kezdenénk, de a döntéseket nem a szakma, hanem politikusok hozzák.) EGYETLEN KIVÉTEL A JANSSEN OLTÁS, AMI EGY OLTÁSBAN A TELJES OLTÁSI SOR, IGÉNY ESETÉN SZÍVESEN IGÉNYLÜNK.
  • Nincs kellő adat a 3. oltások biztonságosságáról és hatékonyságáról. (Bár egyre több biztató tanulmány jelenik meg.)

Ki adja be a 3. oltásokat?

A 07.28-i Országos Háziorvosi Kollegiális Vezetői tájékoztató alapján az EESZT-n keresztül egyénileg lehet regisztrálni az oltópontokra booster oltásokra. A háziorvosi praxisokban csak külön kérvényezés alapján lehetnek ilyen oltások.

Kinek érdemes egyáltalán elgondolkodni rajta?

1. AstraZeneca vakcinával oltottak

Az AstraZeneca vakcinával oltottak Pfizer vakcinával történő újraoltásáról rendelkezünk a legtöbb klinikai adattal, valamint azt is tudjuk, hogy az AstraZeneca oltóanyaggal történt oltási sort követő Pfizer oltás hatékonyabb védelmet biztosít, mint a kettő közül bármelyik oltási sor külön-külön.

Szintén ismert, hogy a béta (korábban dél-afrikai) variáns ellen az AstraZeneca vakcinája nem nyújt védelmet. Ez eddig nem okozott problémát, mert Európában eddig nem terjedt a variáns, de az utazások, nyaralások ebben sajnos változást hozhatnak.

2. Immunmoduláns/immunszuppresszáns kezelésben részesülő egyének

Több tanulmány bizonyította, hogy az immunmoduláns kezelésben részesülő személyek fokozottan veszélyeztetettek a vírusfertőzés súlyosabb lefolyása szempontjából, valamint sajnos az oltásokra adott immunválaszuk is gyengébb. Folynak a vizsgálatok, hogy mennyire profitálhatnak a 3. oltásokból.

3. Akiknek nincs ellenanyag-válaszuk az eddig kapott oltásokra

Ez egy nehéz kérdés. Nincs egyenes összefüggés az ellenanyagszint és a védettség között, 0-hoz közelítő ellenanyag szinttel is lehet valaki védett és több ezer IU/ml AT titer esetén is el lehet kapni a fertőzést. Statisztikailag mégis van némi összefüggés az ellenanyag-válasz (nem szint) és a védettség között. Akinek az ellenanyag-szintje meg sem mozdult az oltásokra, azoknak érdemes lehet elgondolkodni más mechanizmusú vakcinával történő ismétlő oltáson. A témával kapcsolatban kutatások folynak, remélhetőleg hamarosan lesz szakmai konszenzus.

Update: 2021.07.27-én meglaptuk az NNK és az EMMI közös tájékoztatóját. („Eljárásrend Magyarország COVID-19 elleni oltási programjának folytatásához” tárgyban kelt, 45277-1/2021/JIF iktatószámú levelet.) Ez áll benne a booster oltásokról:

“A booster oltás elsősorban a sérülékeny, a COVID-19 megbetegedés szempontjából kockázati csoportok részére, idősek, krónikus betegségben szenvedők, elhízottak, immunszupprimált személyek számára megfontolandó. A booster oltásra többek között az alábbiak figyelembe vételével hozható meg a döntés.

Az alapimmunizálás befejezése és a booster oltás között minimum 4-6 hónap időintervallumot szükséges tartani.

A booster oltás alkalmazásáról az oltóorvos dönt, szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal. Különösen kiemelt figyelmet kell fordítani a booster oltás beadásának indikációja során az autoimmun betegségekben szenvedőkre, továbbá arra, hogy a tudományos eredmények alapján a heterológ oltási sorok alkalmazása általában erősebb immunválaszt válthat ki.

A booster oltóanyag kiválasztásánál a heterológ oltóanyag, azaz az alapimmunizálás során alkalmazott COVID-19 elleni oltóanyagtól eltérő technológiával előállított vakcina, és a homológ vakcina is alkalmazható.” Ez után még következik egy táblázat, mely alapján kizárólag kontraindikáció alapján alkalmazható homológ oltás.

Szintén szerepel, hogy “A booster oltásokat is úgy kell megszervezni, hogy az oltóanyag felhasználás a legoptimálisabb legyen.”

Összefoglalva

A booster oltások mögött sajnos nem áll egyelőre kellő bizonyíték, a szakma és a gyártók nem támogatják, ezért KIZÁRÓLAG SAJÁT FELELŐSSÉGRE történhet beadatásuk. EGYETLEN KIVÉTEL A JANSSEN OLTÁS, IGÉNY ESETÉN SZÍVESEN KÉRÜNK A PRAXISBA, DE TÖBB JELENTKEZŐRE VAN HOZZÁ SZÜKSÉG!!! (Mint korábban többször jeleztük, egy gyógyszer hatékonysága és biztonságossága a gyártó felelőssége, ha valamelyik nem felel meg/ a gyógyszer nem várt, nem leírt szövődményt okoz, a gyártóval semben polgári peres eljárásban kártérítési díj igénylésére van lehetőség. A 3. oltások ezt a felelősséget “leveszik a gyártó válláról”, hiszen az oltás nem az általuk előírtaknak megfelelően történt.) Kb. az a helyzet, mint amikor vesz valaki egy laptopot, leönti a billentyűzetet kávéval, a gyártó pedig nem vállal garanciát a javításra, hiszen nem rendeltetésszerűen volt használva az eszköz.

Update 08.01.: egy önkéntes szakértői csoport kiadott egy ajánlást, ami részletesen figyelembe veszi az eddigi tudományos ismereteinket és szakmai, nem politikai alapon ír az ismétlő oltásokról, minden érdeklődőnek javasoljuk elolvasását. Sajnos nem ez a hivatalos ajánlás, de bízunk benne, hogy kellő társadalmi összefogás mellett azzá válhat: