A koronavírus elleni „3. oltásokról”

Megosztás

Tisztelt Pácienseink!

Mostanra egyértelműen látszik, hogy 6 (pl. Izrael) – 8 (CDC ajánlás) hónap elteltével a 2. oltás után bizonyos betegcsopotrokban (50-60 év felettiek, csökkent immunműködésű betegek) szükséges a booster oltás. A fiatalabbaknak, egészségeseknek sem kérdés, hogy szükség lesz további Covid-19 elleni védőoltásokra, de az kérdés, hogy kinek és mikor. A Lancetben megjelent friss tanulmány alapján 6 hónappal a 2. oltás után 18 éves kor felett mindenkinek javasolt.

Izraelben a booster oltások a NEJM-ben közölt nagy vizsgálat alapján a 2 oltáshoz képest a betegséggel szemben 11,3x-os (OR 11,3), a súlyos betegséggel szemben 19,5x-es (OR 19,5) védelmet adott. (Más betegségekben, más gyógyszerekkel ilyen számokat már nem szoktunk látni, egy „noninferiority” vizsgálatban 1 feletti OR-nak már „nagyon örülünk”.

Az egyes, FDA által elfogadott oltások és a booster oltások hatékonyságáról a NYT közölt egy cikket, jól érthető ábrákkal, érdemes megnézni.

Update 2021.10.05.: Az EMA tegnap éjjel engedélyezte a Pfizer oltóanyagot booster vakcinaként 18 éves kortól 6 hónappal a 2. oltás után. Forrás

Update 2021.10.26.: Az EMA engedélyezte a Moderna oltóanyagot booster vakcinaként 18 éves kortól 6 hónappal a 2. oltás után. A booster oltáshoz az eredetihez képest fél adag használatos. Forrás

Update 2021.12.07.: Az EMA végre engedélyezte a heterológ oltási sorokat. Forrás

Booster oltásokra folyamatosan lehet jelentkezni az oltópontra ezen a linken, illetve ha a szükséges mennyiségű jelentkező (6) összegyűlik 1 közös időontra, mi is szívesen rendelünk a kormányhivataltól oltóanyagot az oltáshoz. (Bár ez lényegesen körülményesebb, mint az oltóponton.)

Pfizer booster oltáshoz kérjük ezt a hozzájáruló nyilatkozatot töltsék le és töltsék ki, hozzák magukkal az oltásra: