A magas vérnyomás betegség a felnőttkorú népesség 30-45%-át, a 60 év feletti korosztály több, mint 60%-át érinti, elsősorban civilizációs népbetegség. Kialakulásában a genetikai faktorokon túl jelentős szerepet játszik az életmód – a mozgáshiány, az elhízás, helytelen étkezési szokások. Emellett kialakulását befolyásolja az életkor, a nem, a társuló betegségek (pl. cukorbetegség), a stressz, az alkoholfogyasztás, stb.

Miért fontos?

Bár minden dohányzó embernek volt egy 90 év feletti dohányzó, magas vérnyomással élő öreganyja vagy öregapja, akire hivatkozva az ember megnyugodhat, hogy igencsak egészségtelen életmódját nyugodtan folytathatja a végletekig, a statisztika sajnos nem ezt igazolja.

dohányzás

A szívinfarktus és az agyi infarktus, valamint a veseelégtelenség például mind egyre gyakoribbak a vérnyomás emelkedésével!

A dohányzás, a magas vérzsír, illetve húgysavszint, az idős kor már mind csak ront ezen a helyzeten, míg a cukorbetegséget nálam okosabb kollégák kifejezésével értékelhetjük úgy, mint „egy olyan szív- érrendszeri betegség, melyben még a vércukor is magas”.


Mi is a vérnyomás?

Vérnyomás alatt a felső végtagi erekben mérhető nyomásértékeket értjük meghatározott körülmények között. A digitális vérnyomásmérő 3 számot jelez ki (már a dátumon túl…)

pl.: 124/76 74

124 Hgmm (felső érték) az ún. systolés értéket jelöli, ez a szám a felkar ereiben a szív összehúzódásakor mérhető nyomást jelzi.

A 76 Hgmm (alsó érték, vagy ahogyan szokták mondani, a „per érték”, vagy a „vérnyomás perje”) az ún. diastolés értéket jelöli, ami a szív elernyedésekor a felkar ütőereiben mérhető nyomás. Javaslom elképzelésre: A szív ilyenkor „csukva van”, ha az érrendszer egy merev csőrendszer lenne, a diastolés vérnyomás érték nullához közelítene. A nagyerek (főleg a főverőér) azonban kifejezetten rugalmasak, systoléban kitágulnak, míg diastoléban összehúzódva segítik a vér folyamatos keringését. hogy ne szakaszos lökdösés legyen.

74 érték azt jelzi, hogy a szív percenként hányszor húzódik össze (ebben az esetben 74-szer).

Hogyan mérjünk vérnyomást?

Mára a rendelői vérnyomásmérésnek is elfogadott, sőt ajánlott módszere az automata, oszcillometriás mérő készülékkel történő vérnyomás meghatározás. Ez az eszköz jól használva egyedül pitvarfibrillációban ad korlátozott értékű eredményt (ilyenkor klasszikus, hallgatózásos mérésre van szükség).

Kiemelt jelentőségű a mandzsetta mérete, hiszen nem megfelelő méretválasztás esetén 20-30 Hgmm eltérést észlelhetünk a valós értéktől.

Pontos mérési eredményt „standard körülmények” között kaphatunk, ez azt jelenti, hogy
a mérés előtt aznap nem szabad alkoholt, koffein tartalmú italt fogyasztani, illetve dohányozni, fél órán belül nem szabad előtte étkezni. A mérés közben nem szabad beszélni. A mérés előtt legalább 5 percig nyugodt körülmények közt kell pihenni. A mérés alatt a hátat a széknek kényelmesen meg kell támasztania, az izomzatnak lazának kell lennie. Az alkarnak a szív magasságában kell lennie, megtámasztva, a könyök enyhén behajlított helyzetben van. A mandzsetta a lemeztelenített felkar közepén van, alsó széle a könyökhajlat felett 2-3 cm-rel helyezkedik el.

Ezek a körülmények sajnos ritkán teljesülnek, ilyenkor figyelembe kell venni, hogy minden kis eltérés jelentős vérnyomás-emelkedést okozhat, fals értéket produkálva.

Mikor „jó” a vérnyomás?

Egyéb társbetegségek hiányában rendelőben 140/90 Hgmm felett, otthon 135/85 Hgmm felett beszélünk magas vérnyomás betegségről.

Normálisnak azonban ennél alacsonyabb értéket tekinthetünk: 120-129//70-79 Hgmm között tekintjük normálisnak a vérnyomást, az ennél magasabb értékek sajnos már rontják a hosszú távú esélyeket az élet hátralévő részének egészségben való eltöltésére. Egészséges embernek ennél alacsonyabb vérnyomás érték sem okoz problémát, azonban károsodott érrendszerű, vagy idős személyeknél a 120 Hgmm alatti systolés vérnyomás érték sem kívánatos. 65 éves kor felett, hosszú távú életkilátások hiányában 130-139//70-79 Hgmm közti értékekkel is elégedettek lehetünk.


Mit tehetünk, hogy ne legyen magas a vérnyomásunk? Tippek a gyógyszermentes élethez…

A jelenleg érvényben lévő ajánlás alapján sem kell azonnal gyógyszerrel kezelnünk a magas vérnyomást, ha a szív-érrendszeri kockázat alacsony (ez a társbetegségektől és az életmódtól függ) és a vérnyomás 159/99 Hgmm alatt van. Ilyenkor elsődleges az életmód-változtatás szerepe, 3-6 hónapot adhatunk így gyógyszer nélkül a vérnyomás megnyugtató rendezésére.

Egyértelműen javasolt a napi sóbevitel 5g alá csökkentése (FIGYELEM a kenyér önmagában nagyon sós!)

Szintén javasolt a heti alkoholbevitel 8 (nők) illetve 14 (férfiak) egység alá szorítása. Viszonyításképp: 1 sör (0,5 l) = 2 egység alkohol. 3 dl bor = 3 egység alkohol! A nagyivászat feltétlenül kerülendő!

Zöldségfélék, friss gyümölcsök, hal, magok, nem telített zsírsavak (olívaolaj), alacsony zsírtartalmú tejtermékek (kefír) fogyasztása ajánlott. A vörös húsok kerülendők. 

Rendszeres aerob gyakorlatok végzése javasolt (pl. legalább 30 perc mérsékelt dinamikus mozgás a hét 5-7 napján)

A dohányzás feltétlenül elhagyandó!!

Forrás: A Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelve (11., módosított, javított és kiegészített kiadás, 2018.nov.20.)