Új eljárásrend 2022 október

Megosztás

Tisztelt Pácienseink!

2022.09.30-án új, életszerűbb eljárásrend lépett életbe a Covid-19 fertőzésekkel kapcsolatban. A fontosbb változások:

Tesztelési kötelezettség

2022. októberétől nem kötelező a Covid-19 fertőzésre gyanús esetekben a tesztelés. Ez kb 10 perccel lerövidíti a légúti betegek ellátásához szükséges időt, nagy segítség az ellátásszervezésben.

Covid-19 Ag tesztek és úgy néz ki, hogy hamarosan -klinikai kutatási keretek között, a megfelelő dokumentáció kitöltése mellett – PCR tesztek végzésére is lesz lehetőség a rendelőnkben, de ennek inkább járvány surveillance szempontjából van jelentősége, terápiás konzekvenciája lényegében nincs. Akinek erre igénye van, kérjük, hogy előzetesen egyeztesse velünk, mert előkészületeket igényel részünkről.

gyorsteszt

Egy esetben maradt kötelező a Covid-19 fertőzés tesztelése: amennyiben a súlyos légúti fertőzés miatt kórházi kezelés szükséges.

Karantén szabályok

A karantén lényegében megszűnik, ennek ellenére az eljárásrend előírja, hogy az igazolt Covid-19 fertőzöttet jelentsük továbbra is az OSZIR rendszerbe, az igazolt, tünetes beteg a tünetek megszűnéséig otthonát csak egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából hagyhatja el, amennyiben tünetmentes, 6 éves kor felett otthonát a fertőzés kimutatásától 5 napig csak maszkban hagyhatja el, csak a legszükségesebb esetekben.

karantén

Az eljárásrendben továbbra is szerepel az előzetes telefonos, vagy internetes kapcsolatfelvétel szükségessége rendelői vizsgálat előtt.

A tünetmentes kontakt személyek karantén kötelezettsége megszűnik, de oltottsági státusztól függetlenül 6 éves kor felett az utolsó, Covid-19 fertőzött személlyel való találkozástól kezdve 5 napig maszk viselése szükséges, különösen tömegközlekedési eszközökön, köznevelési intézményekben, szociális intézményekben (illetve egészségügyi intézményekben, de ott egyelőre amúgy is mindenkinek kötelező).

Légúti tünetes betegek ellátása az új eljárásrend alapján

Az infekciókontroll-szabályokon nem módosít az új eljárásrend. (Rendelői maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés, stb.)

A légúti betegek ellátásának rendjéről, illetve arról, hogy mit lehet, érdemes otthon tenni, még egy éve írtunk ebben a bejegyzésben. Ebben azóta sincs lényegi változás. (Ami van, azt megváltoztattuk benne.)

beteg