Vese világnapja 2022

Megosztás

Tisztelt Pácienseink!

A Magyar Nephrologiai Társaság (MANET) kiváló előadás-sorozatot készített a vese világnapja alkalmából. Akit érint, vagy érdekel, ezen a linken tudja megtekinteni őket.

Lehet az én vesém beteg?

Lehet. A vesebetegség a legtöbb esetben nem fáj, a vesefunkció „csendben” csökkenhet. (Fájdalmat okozhat a „meginduló” vesekő, a húgyúti fertőzések egy része, még néhány egyéb faktor.)

Sokkal több embert érint, mint gondolnák, a fájdalomcsillapítók gyakori, túl hosszú ideig tartó szedése, a magas húgysavszint, a cukorbetegség, a későn felfedezett/nem megfelelően kezelt magas vérnyomás betegség a leggyakoribb okok körzetünkben. Ezek kiszűrésére javasoljuk, hogy ha tehetik, vegyenek részt prevenciós rendelésünkön, időszakosan (életkortól függően 1-5 évente) kérjenek tőlünk laborba beutalót. (Email elérhetőségünk: rendelo.egervar@gmail.com, de a páciens portálon, vagy messengeren is tudnak üzenetet küldeni.)

Lehet, hogy cukorbeteg vagyok?

Sajnos nagy az esélye. A hazai populáció kb 20%-a biztosan, 40%-a valószínűleg cukorbeteg, vagy prediabeteses, azaz a „cukorbetegség előszobájában van” (előbb-utóbb cukorbeteg lesz).

A cukorbetegség fokozza a szív- és érrendszeri halálozás (pl. halálos szívinfarktus, agyi infarktus) kockázatát, jelentősen rontja az életminőséget (idegbántalom miatt fájdalmak, érzészavar, láb fekélyei, esetleg amputáció szükségessége, vesefunkció romlás akár dialízis igényig).

Minél korábbi stádiumban sikerül felfedezni, annál nagyobb eséllyel tudjuk megelőzni a szövődményeket, annál hosszabb lehet megfelelő életmód esetén a gyógyszermentes, vagy csak kevés gyógyszert igénylő időszak.

Töltse ki Ön is a FINDRISK kérdőívet akár ezen a linken, akár a Páciens Portálon! Amennyiben pontszáma 11 felett van, vércukor-terheléses vizsgálat szükséges, erről egyeztetnünk kell.

A prevenciós rendelésen szintén ki szoktuk tölteni a FINDRISK kérdőívet, helyben értékeljük, megbeszéljük a további teendőket.