Évértékelés, Újévi köszöntő 2022

Megosztás

Tisztelt Pácienseink!

2021 igen nehéz év volt mindannyiunk számára. A járvány következményei mindenkinek komoly kihívásokat jelentettek. Mindenki ingerültebb, türelmetlenebb, mindenki kimerült, elcsigázott. Praxisunkban ennek ellenére is mindenki példamutató módon követte a járványügyi szabályokat, a többi praxissal ellentétben nálunk nem voltak komolyabb konfliktusok, ezért nagyon hálásak is vagyunk. (Minden Kollégámnak mindig büszkén mondom, hogy ez az ország legjobb praxisa.)

Évértékelés

A tavaszi oltási akció komoly terhet jelentett az alapellátás számára országosan, a háziorvosok túlnyomó többsége májusra ledolgozta a teljes éves munkakeretét, anyagilag is igen megterhelő volt, a mi praxisunknak pl. több, mint 400 000 Ft többletköltséget jelentett. Ennek ellenére bőven megérte, ugyanis

2020-ban csak október-novemberben 1,5x annyi Covid-19 fertőzöttet regisztráltunk praxisunkban, mint idén szeptember óta összesen, azzal együtt, hogy tavaly a tesztelés komoly technikai nehézségekbe ütközött, a fertőzöttek jóval kisebb arányát tudtuk valóban letesztelni. (Valójában nagyjából harmadannyi Covid-19 fertőzött lehetett az idei járványhullámban, mint tavaly ilyenkor.) Covid-19 fertőzésben összesen annyi páciensünk vesztette életét idén az egész évben, mint a tavalyi őszi hullámban 2 hét alatt. A jelenlegi járványhullámban szeptember óta összesen kevesebben kerültek kórházba, mint tavaly ősszel 2 hét alatt.

Reménykedünk benne, hogy a Covid-19 kórokozója, bár egyre fertőzőképesebbé válik, de az idővel egyre enyhébb fertőzéseket fog okozni, talán egyszerű náthává szelídülhet néhány éven belül.

Az alapellátásban egyéb változások is történtek, létrejöttek a praxisközösségek, amiből jelenleg talán csak annyi látszik, hogy megjelentek a prevenciós rendelések, ahol a privát szféra árait figyelembe véve személyre szabottan 150-400 000 Ft értékű szűrővizsgálatokat tudunk a TB terhére elvégezni. A Páciens Portál számos funkcióval bővült, segítve a telemedicinális ellátást. A Magyar Falu Program pályázat keretében rendelőnk eszközparkja is megújult, egyre több vizsgálatot el tudunk végezni helyben, amihez korábban rendelőintézeti beutalás volt szükséges. (Persze még komoly terveink vannak az eszközpark további bővítésével kapcsolatban, ahogy anyagi lehetőségeink engedik.)

Reméljük, hogy az alapellátás helyzete a következő években lényegesen javulni fog, a praxisközösségek fejlődésnek indulnak, a jelenleg még csak kórházban elérhető diagnosztikus módszerek és kezelések jelentős része rövidesen átkerülhet az alapellátásba. (Nagy tervek már vannak, bízunk benne, hogy a kivitelezés is sikeres lesz.)

Végszó képpen szeretnénk ismét megköszönni a példaértékű együttműködést, a pozitív hozzáállást, a járványügyi okokból történt változásokhoz való alkalmazkodást.

Újévi köszöntő

Ezútón szeretnénk minden kedves Páciensünknek sikerekben gazdag. boldog Új Évet kívánni!

Reméljük, hogy az új év mindenkinek könnyebb lesz, az elmúlt években felhalmozódó problémák nagy része megoldódik.

Üdvözlettel

Dr. Czett András