Várható változások 2022-ben

Megosztás

Változások a háziorvosi ellátás területén

Sajnos lassan a vészhelyzet az állandósult helyzet, az ellátás rendjében nem várható érdemi változás januártól. Az okmányok, szakorvosi javaslatok, stb. érvényessége a vészhelyzetnek megfelelően ismételten hosszabbodik.

Fontos újdonság, hogy az utazási költségtérítés 2022.07.01-től „kikerül a háziorvosok kezéből”. Az új év közepétől ezeket az igazolásokat a „cél” szakrendelések küldik majd be elektronikus úton a NEAK felé.

Az okmányok érvényességének automatikus, vészhelyzethez kapcsolt hosszabbítása is megszűnik, ha nem születik ellentétes intézkedés, az okmányok meghosszabbított lejáratának 06.30-án vége.

Hirtelen változás bármikor történhet, a vészhelyzet miatt napról napra érkeznek újabb utasítások.

Vészhelyzet és az iratok érvényessége

A vészhelyzet marad, az iratok lejárnak:

2022. JÚNIUS 30-IG MEG KELL ÚJÍTANI MINDEN HIVATALOS OKMÁNYT (jogsi, közgyógy, stb.)
Január 1-től hatályát vesztette az az okmányokról és ügyintézésről szóló kormányrendelet, amely szerint a veszélyhelyzet után 60 napig érvényesek a papírok.
813/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) bekezdésAz okmányok érvényességét szabályozó jelenleg érvényes jogszabály:
2021. évi CXXX. törvény 12. § (1) bekezdésA magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmány, ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is 2022. június 30-ig érvényes.

Mit tudunk az Omicron variánsról?

Szintén fontos változás, hogy sajnos úgy néz ki, idén nem lesz lehetőségünk fellélegezni a 2 járványhullám közt. Az Omicron koronavírus variáns hazánkban is megjelent, más országok adatai alapján ijesztő sebességgel szorítja ki a delta variánst.

A fertőzőképessége minden adat szerint jelentősebb, mint a delta variánsé, súlyosabb fertőzéseket kisebb arányban okoz, mint az előző kórokozók, de sajnos a külföldi kórházak gyors telítődését látva a kisebb arány is jóval nagyobb össz-esetszámot jelent (talán cserébe gyorsabban „távozik” is).

Dél-Afrikában a kórházban kezelt Covid-19 betegek 17,6%-a igényelt oxygént (a korábbi hullámokban ez a szám 80% körül volt), 1,6%-uk igényelt lélegeztetést (korábban ez 8-16% körül volt), 18,5%-uk igényelt intenzív kezelést (a korábbi 30-40%-kal szemben), a kórházi kezelés időtartama az átlagos 9 napról átlagosan 3 napra csökkent, a kórházi Covid-19 halálozások aránya 2,7% volt a korábbi 20-30%-hoz képest. (Forrás: Maslo C, Friedland R, Toubkin M, Laubscher A, Akaloo T, Kama B. Characteristics and Outcomes of Hospitalized Patients in South Africa During the COVID-19 Omicron Wave Compared With Previous Waves. JAMA. Published online December 30, 2021. doi:10.1001/jama.2021.24868)

Az Omicron variáns jóval több mutációt hordoz, minteddig bármelyik Covid-19 vírustörzs. Ennek következtében sajnálatos módon aki eddig átesett a fertőzésen, az sem védett, valamint az eddigi oltásaink is kevésbé hatékonyak ellene (2 oltás kb 40%-ban, booster oltás kb. 60%-ban nyújt védelmet a tünetes fertőzésektől), az oltott páciensek megbetegedési kockázata nem kisebb lényegesen a nem oltottakénál, ellenben a kórházba kerülés esélyét igen jelentősen képesek csökkenteni az oltások.

A UK Health Security Agency által kiadott vizsgálat alapján 2 oltás kb. a felére, 3 oltás kb. 1/3-ára képes csökkenteni a kórházi kezelést igénylő fertőzés esélyét az oltott populációban a nem oltott populációhoz viszonyítva (a kórházi kezelést megelőző vakcina-hatékonyság 90%).

Remélhetőleg a tavasz végére hazánkba is érkezhet az Omicron törzzsel szembeni speciális vakcinákból, addig azonban a legjobb, amit tehetünk:

  • a booster oltások felvétele 6 hónappal a 2. (Janssen esetén 1.) oltás után ,
  • influenza oltás felvétele az „overlap” fertőzések megelőzése céljából,
  • a szervezet megfelelő vitamin-ellátottságának biztosítása (lehetőleg természetes módon, de ami természetesen nem elérhető kellő mennyiségben, akár vitamin-készítmények formájában is bevihető). A vitaminokról írtam egy tájékoztató bejegyzést, itt elérhető.
  • A járványügyi szabályok (maszkviselés, távolságtartás) betartása (nekünk is elegünk van belőle, de másképp nem lesz működő egészségügyi ellátásunk).

A „védettségi igazolványról”

Bár nem történt érdemi változás, sok kérdést kapunk, közérdekű információ, ezért közzétesszük a tájékoztatót. Mi annyit tudunk tenni, hogy az általunk végzett Ag gyorsteszt eredményét és az általunk beadott oltások tényét feltöltjük az EESZT-be. (Ez remélhetőleg mindig meg is történik, ha valami hiba folytán elmaradna, természetesen pótoljuk.) Ha más a probléma, hiába állítja a kormányhivatali ügyintéző, sajnos nem tudunk segíteni.