Covid-19 Ag gyorstesztek a rendelőben

Megosztás

Tisztelt Pácienseink!

2021.07.20-án a váróhelyiség bútorzatának optimalizálása is megtörtént, lehetőség nyílik rendelőnkben Covid-19 Ag gyorstesztek végzésére. Ezek antigén gyorstesztek, tehát az aktuális fertőzőképességet/fertőzöttséget mutatják ki. A mintavétel az orrgaratból történik. (Nem vérből!) 100% körüli a pozitív prediktív értékük, vagyis a pozitív teszt fertőzőképességet/fertőzöttséget jelent. A fertőzés elején csupán 50-80% közti a negatív prediktív értékük, vagyis a negatív teszteredmény nem jelenti biztosan azt, hogy az alany nem fertőz.

A fertőzésen átesettséget a vérből kimutató antitest-tesztek végzésére rendelőnkben nincs lehetőség. (Amennyiben később az informatikai háttér kialakításra kerül és a lakosság részéről is igény jelentkezik, akkor elképzelhető, hogy végzünk majd ilyen vizsgálatokat, egyelőre egyik feltétel sem teljesül.)

A tesztek fajtáiról érthetően pl. itt olvashatnak.

A tesztelésekre nálunk 2 féle lehetőség van:

1. légúti tünetes betegek tesztelése gyorsteszttel

Mostantól Covid-19 fertőzésre gyanús pácienseinknek térítésmentesen tudunk rendelőnkben Covid-19 Ag gyorstesztet végezni „a készlet erejéig”. 2022 elején a Kormányhivatal által biztosított Siemens Clinitest, valamint az Önkormányzatok által adományozott Roche gyorstesztek állnak rendelkezésünkre. Negatív gyorsteszt esetén továbbra is szükség lehet a pózvai tesztelő ponton PCR vizsgálat elvégzésére, de pozitív eredmény esetén megúszhatók lesznek a további körök.

2. tünetmentes személyek gyorstesztelése utazáshoz.

Miután többen jelezték ilyen igényüket, vásároltunk az EU területén elfogadott, kiemelkedő minőségű (Sugentech, Roche) gyorsteszteket, amennyiben segítség, utazáshoz is lesz lehetőség ilyen tesztek végzésére, a tesztek magasabb áránál fogva ezek viszont térítéskötelesek (5000 Ft/teszt, ld. díjszabás menüpont)

Az eredmények azonosítható módon bekerülnek az EESZTbe, a későbbiekben is felhasználhatók. (Mintha bármely magánlaborban készültek volna).

Update 2021.07.22.: A gyorstesztekről EU-s oltási igazolások is kiállíthatók, melyek az Ügyfélkapun keresztül elérhetők és kinyomtathatók, elektronikusan használhatók okostelefonos applikációban, valamint kormányhivatalokban és rendelőnkben is igényelhetők. Az igazolással kapcsolatban probléma lehet, hogy monochrom nyomtatóink vannak, más QR kódok és vonalkódok nem szoktak működni vele, így az igazolások működőképességéért nem tudunk garanciát vállalni, kizárólag igazolásnyomtatáshoz nincs szándékunkban és módunkban külön nyomtatóra beruházni. (Az EU-s igazolásokról bővebben itt olvashatnak.)

Az utazásokhoz történő tesztelés nem kötelező feladatunk, hanem egy lehetőség, amivel próbálunk segítséget nyújtani. A teszt és az igazolás időigényes, időponthoz kötött, ami lehet, hogy csak későbbre lesz, hiszen a betegellátás abszolut prioritást élvez.