Idegen nyelvű igazolások a védőoltásokról

Megosztás

Tisztelt Pácienseink!

07.01-től jön az egységes EU-s „vakcinaútlevél”, amiről eddig a következő információkat kaptuk:

Több módon is hozzá lehet majd jutni a „vakcinaútlevélhez:

I. Ügyfélkapun keresztül

Annak van a legegyszerűbb dolga, aki rendelkezik Ügyfélkapuval, onnan letölthető, kinyomtatható a „vakcinaútlevél”. A lakossági portált ezen a linken érhetik el.

II. Ügyfélkapu nélkül

Azt az információt kaptuk, hogy ügyfélkapu hozzáféréssel nem rendelkező pácienseink a Kormányablakokban igényelhetik majd a „vakcinaútlevelet”. Ha már mindenképpen be kell menni a kormányablakba, inkább javasolánk, hogy csináltasson mindenki ügyfélkaput, arra a későbbiekben is szükség lehet.

Update 07.22.: a mai napon kaptunk hivatalos tájékoztatót az igazolás kiadásának menetéről, így mostantól mi is ki tudjuk adni. Az igazolás kiadása időigényes és személyi igazolvánnyal történő azonosítást igényel, előjegyzés alapján tudunk ilyen igazolásokat kiállítani, de kérjük 2 szempontot vegyenek figyelembe: 1. az igazolás kiállítása nem orvosi feladat, a betegellátásnak abszolut prioritása van, akkor adunk ki ilyen igazolást, ha marad rá szabad kapacitásunk. (Akinek sürgős, az okmányirodákban időpont nélkül igényelheti.) 2. Monochrom nyomtatóink vannak, más QR kódok és vonalkódok nem szoktak működni vele, így az igazolások működőképességéért nem tudunk garanciát vállalni, kizárólag igazolásnyomtatáshoz nincs szándékunkban és módunkban külön nyomtatóra beruházni.

FIGYELEM! A tagállamok egyénileg egyéb feltételeket is szabhatnak a beutazáshoz (pl. 24 órán belüli PCR teszt), az utazás előtt kellő időben érdeklődjenek az adott ország konzuli szolgálatánál a beutazás aktuális feltételeiről!!!

Más ország által kiállított formanyomtatványt jelenleg számos okból kifolyólag nem áll módunkban kitölteni, a hivatalos álláspont jelenleg ezzel kapcsolatban a szakfordító irodák hatáskörébe helyezi ezeket az igazolásokat. (Több páciensünk jelezte már, hogy volt orvos ugyan, aki szabályellenesen kitöltötte neki, de a határon/az adott országon belül nem fogadták el, mert szakfordító iroda nem hitelesítette.)