Covid-19 és influenza elleni védőoltások 2022 ősz

Megosztás

Tisztelt Pácienseink!

Hivatalos információ híján mi is a hírekből informálódunk, próbálunk némi támpontot adni az őszi oltásokhoz. Jelen bejegyzés nem minősül hivatalos állásfoglalásnak!

FIGYELEM! A leírás gyártó és termékneveket tartalmaz a jobb átláthatóság érdekében. A bejegyzésnek egyáltalán nem célja a termékek promotálása, a jobb átláthatóságot szeretnénk biztosítani. (Ha azt írjuk, hogy pl. „kvadrivalens alegység-vakcina”, abból senki nem fogja tudni, hogy a gyógyszertárban ez mit is jelent.) Az influenza ellen adott nem térítésmentes vakcinák vénykötelesek.

1. Covid-19 elleni booster oltások

Pfizer eredeti törzs és omicron BA1 elleni vakcina

Jelenleg már hazánkban is elérhető az oltópontokon a Wu/omicron BA1 törzsek elleni kombinált Pfizer mRNS vakcina, ez a január-március környékén jelen lévő vírustörzs ellen volt hatékony, a jelenleg domináló BA4/5 variánsokkal szemben a súlyos lefolyás ellen kiemelkedő, de a megfertőződés ellen csupán korlátozott védelmet nyújt. Elsősorban 50 éves életkor felett és rizikócsoportba tartozóknak érdemes minél hamarabb beadatni.

Pfizer eredeti törzs és az aktuálisan terjedő törzsek elleni vakcina

Az EMA (európai gyógyszerügynökség) befogadta a Pfizer Wu/BA4-5 (az eredeti és a jelenleg fertőzést okozó) törzsek elleni vakcináját is, ami a megfertőződéssel szemben is képes jelentős védelmet nyújtani. A jelenlegi Covid-19 vírustörzsek az elmúlt évek törzseivel ellentétben szerencsére már csak igán ritkán okoznak igazán súlyos fertőzést, ellenben egyre gyakoribbak az influenzánál látott felülfertőződések és sajnos gyakran látunk post-Covid tüneteket is. Ezzel az oltással ezek a problémák nagy valószínűséggel kivédhetőek lennének, DE nincs információnk róla, hogy hazánk rendelt -e az oltóanyagból és ha igen, az mikorra válik elérhetővé. Vagyis érdemes lenne rá várni, ha tudnánk, hogy jön. Tekintettel arra, hogy az ilyen jellegű információkat a kormányzat nem osztja meg velünk, kérjük figyeljék a híreket!

2. Influenza elleni védőoltások

Magyarországon az ősszel várhatóan 3 féle oltóanyag lesz elérhető, ebből egy térítésmentes, a megszokott módon jelezzük majd, amikor elérhetővé válik, a másik 2 fajta viszont térítésköteles és igényel némi előrelátást, a gyógyszertárakban az igényüket érdemes előre jelezni a rendelések mennyiségéhez.

A Covid-19 és az influenza fertőzések hasonló súlyosságúak jelenleg, az influenza után nem látunk a post-Covid fertőzéshez hasonló post-influenza tüneteket, ellenben sajnos súlyos szövődmény előfordulhat, ezért az oltások mindenkinek, de főleg a rizikócsoportoknak javasolt. Térítésmentes vakcinákra a rizikócsoportba tartozók jogosultak (60 év feletti életkor, szív-érrendszeri betegek, krónikus légúti betegek, gyengített, gyengébb immunrendszerű egyének, várandósok, egészségügyi dolgozók, stb.) A 3 féle oltóanyag:

1. 3Fluart

Inaktivált kórokozó alapú klasszikus vakcina, ezt biztosítja a kormány térítésmentesen. Előnyei: 3 törzs elleni hatékony védelem, megfelelő rizikó esetén térítésmentes. Hátrányai: reaktív oltás (viszonylag sokan tapasztalnak utána influenza-szerű tüneteket, de „cserébe” az időseket hatékonyabban is védi, mint a többi), csak 3 törzzsel szemben biztosít védelmet, drága (ha valaki nem kapja térítésmentesen). Injekció. A kórokozó szervezetbe jutását nem gátolja meg.

2. Vaxigrip Tetra

A Vaxigrip Tetra ún. alegység-vakcina, nem tartalmazza a kórokozót. Előnyei: 4 törzs ellen nyújt hatékony védelmet, kevésbé reaktogén (ritkák az oltási reakciók), várandósok és kisgyermekek is kaphatják. Hátránya: Meg kell venni (és sajnos szintén nem olcsó). Injekció. A kórokozó szervezetbe jutását nem gátolja meg.

3. Fluenz Tetra

A Fluenz Tetra élő kórokozókat tartalmazó vakcina, ennek megfelelően várandós, ill. sérült immunrendszerű személy nem kaphatja! Előnyei: 4 törzs ellen nyújt hatékony védelmet (a leghatékonyabb vakcina influenza ellen), a megfertőződéstől is véd (!), orrspray, nincs szükség „bökésre”, közvetetten az idős hozzátartozókat is védi. Hátrányai: kizárólag 2-18 éves életkor közti ép immunrendszerű gyermekek kaphatják, reaktív oltás (csökkent étvágy, fejfájás, orrdugulás, rossz közérzet léphet fel az alkalmazást követő néhány napban), meg kell venni (nem is tudjuk, mennyibe kerül), tekintettel arra, hogy hazánkban csak tavaly óta elérhető, nincs vele személyes tapasztalatunk.

A fenti oltások egyike sem kötelező védőoltás, a betegségek, amik ellen adjuk szerencsére jellemzően már csak a rizikócsoportok esetén kifejezetten veszélyesek (bár időnként előfordul halálos fertőzés fiatal, épnek gondolt immunrendszerű egyének esetén is, de nem ez a jellemző). A fenti oltások jellemzően egyéni védelmet nyújtanak (az orrspray kivételével, ami a kórokozó továbbadásától is véd).

Reméljük, hogy a rövid tájékoztatónk hasznosnak bizonyul, további kérdések esetén keressenek minket bizalommal! Elérhetőségeinket a kapcsolat menüpontban találják. Az Infomix Páciens Portál számos oltásról tartalmaz részletes tájékoztató anyagot.