ECDC/EMA oltási ajánlás 2022 július

Megosztás

Tisztelt Pácienseink!

A Covid-19 kórokozója sajnos nem értesült arról, hogy háború van, nyár van, így szeretnénk nem tudomást venni róla, Európa-szerte emelkednek az esetszámok, a körzetünkben is napi 2-3 új esetet regisztrálunk, az omicron variáns BA4/5 alvariánsai az eddiginél lényegesen gyorsabban képesek terjedni, szerencsére az eddiginél is kevesebb súlyos esetet okozva.

Sajnálatos módon az aktuális klinikai bizonyítékok tükrében azt látjuk, hogy a jelenleg elérhető Covid-19 elleni vakcinák a jelenleg terjedő törzsekkel szemben a megfertőződéstől érdemben nem védenek, azonban a súlyos megbetegedés és halálozás kockázatát igen jelentős mértékben képesek csökkenteni.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési Központ (ECDC) július 11-én a jelenlegi helyzetre reflektálva adott ki közleményt, melyben 60 éves életkor felett és a halálozás kockázatát növelő alapbetegségek esetén javasolják 2. booster (összességében 4.) Covid-19 elleni védőoltás beadatását, tekintettel arra, hogy az eddigi vizsgálati adatok alapján ők profitálhatnak belőle, ezzel csökkenthető Covid-19 fertőzés következtében a kórházi kezelés szükségessége, illetve a halálozás. A lakosság többi tagjának ezt egyelőre nem javasolják.

Szélesebb körű vakcinációra szeptembertől az Omicron variánshoz adaptált oltásokat javasolják majd, ezek egyelőre sajnos még nem elérhetőek.