Utazási utalványokkal kapcsolatos változás!!!

Megosztás

Tisztelt Pácienseink!

2022.07.01-től megszüntetésre kerül a papír alapú utazási utalvány, amelyet a továbbiakban nem kell a betegek részére a háziorvosoknak előzetesen kiállítaniuk, hanem az egészségügyi szolgáltatónál való megjelenéseket majd egy elektronikus rendszerben (ELUKER) fogják a fekvőbeteg-gyógyintézetben, járóbeteg-szakellátóban, stb. rögzíteni.

Mi az az utazási utalvány?

„Utazási utalvány Igazolás útiköltség-térítéshez”: ezen nyomtatvány alapján utólagosan kerültek eddig megtérítésre az utazási költségek a kormányhivatalok által; a nyomtatvány azonosítója UTK 30. Ez a fajta utalvány 2022. július 1-jétől megszűnik, nem állítható ki a betegek részére.

Akinek eddig szüksége volt rá, tudja miről van szó, a lényeg, hogy már nem mi adjuk a nyomtatványt, hanem a fogadó intézmény továbbítja az igényt az Önök jelzése alapján a NEAK felé.

Kérelem az utazási költségtérítési támogatás kifizetése iránt

2022. július 1-jétől kezdődően a betegeknek az egészségügyi szolgáltatónál történő megjelenései az ELUKER rendszerben fognak adminisztrálásra kerülni. Az utazási költségtérítési támogatás kifizetése iránt ugyanakkor a betegeknek kérelmet kell benyújtaniuk az egészségbiztosítóhoz (kormányhivatalhoz). A kérelem benyújtható elektronikusan VAGY papír alapon is. A papír alapon benyújtható kérelem elérhető a Magyar Államkincstár honlapján, a következő internetes hivatkozás alatt:

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/images/epel/nyomtatvanyok/Kerelem_utazasi_k
oltsegteritesi_tamogatas_irant.pdf


A kérelmet a Magyar Államkincstár honlapjáról is letölthetik a betegek, illetve, ha kérelmüket személyesen a kormányhivatalban, illetve a Kormányablakokban nyújtják be, úgy ott is rendelkezésükre bocsátják.

Forrás: MÁK, NEAK

A dőlt betűvel jelölt részek a MÁK és a NEAK tájékoztatójából kerültek kimásolásra.