A jelenleg érvényes NNK és EMA ajánlás kivonata a Covid-19 elleni védőoltásokról

Megosztás

Tisztelt Pácienseink!

A mai napon megküldte az NNK a szakmai ajánlást a 4. oltáshoz, ez az indikációk többségében jól illeszkedik a nemzetközi ajánlásokhoz.

3. oltás 18 éves kor felett

18 éves kor felett a 2. (Janssen esetén 1.) oltás után legalább 4 (a nemzetközi ajánlások és gyógyszer alkalmazási előíratok alapján 6) hónappal mindenkinek booster oltás javasolt. Ennek egyértelmű klinikailag bizonyított előnyei vannak.

mRNS vakcinák esetén homológ oltásis sor adható, egyébként heterológ oltási sor javasolt, a booster lehetőleg mRNS vakcina legyen (az eddigi klinikai vizsgálatokkal a Moderna oltóanyag bizonyult a leghatékonyabbnak)

ellenjavallat lehet: aktuális lázas állapot, veszéleztetett terhesség, súlyos immunhiányos állapot kialakulása (citosztatikus kezelést követően 2 hét, szervátültetést követően 3 hónap elteltével javasolt az oltás), a korábban beadott oltással szembeni anafilaxiás reakció

Janssen oltás esetén az első oltás után 2 hónappal adható booster oltás akár homológ, akár heterológ vakcina alkalmazásával.

12-17 évesek ismétlő oltása

Az NNK a 12-17 éves korosztályban a 2. oltás után 4-6 hónappal javasolja a booster oltást.

4. oltás, mint 2. booster

4. ismétlő oltás beadásáról dönthet az oltóorvos, amennyiben ezt a 3 oltásban már részesült 18 éven felüli személy kéri és a booster (3., Janssen esetén 2.) oltása óta már legalább 4 hónap eltelt. (Az EMA ezt még nem engedélyezte.) Az izraeli adatok alapján amúgy 60 éves kor felett érdemes elgondolkodni rajta.

Update 2022.04.02. Az elmúlt időszakban több, többek közt hazai tanulmány jelent meg a 2. booster (összességében 4., vagy Janssen esetén 3.) oltás előnyeiről, hatékonyságáról, hátrányairól. (Leginkább előnye van.)

Update 2022.04.08. az ECDC és az EMA 2 napja közös nyilatkozatot adott ki, mely alapján a 2. booster oltást egyértelműen javasolják a 80 év feletti korosztálynak, míg a többieknek, ha nem tartoznak kifejezett rizikó csoportba, egyelőre nem javasolják. A közlemény alapján ősszel valószínűleg ismételt booster oltási kampányra lesz szükség (ahogyan a szezonális influenza ellen is szokott lenni).

4. oltás, mint 1. booster

Az alábbi esetekben az EMA is engedélyezte, nemzetközileg mindenhol javasolt a 4. oltás boosterként, 4-6 hónappal a 3. oltás után:

Oltás immunhiányos betegeknél

Az alapimmunizálás 3 oltásból áll az alábbi betegségben szenvedő betegeknél:

  1. Akut és krónikus leukémiák, limfómák kezelése idején + a gyógyulást követő 1 éven belül
  2. 12 évesnél idősebb AIDS betegek
  3. primer, vagy szerzett kombinált immunhiányos szindrómák (1000 limfocyta/mm3 alatt)
  4. őssejt átültetés a vakcináció előtti 24 hónapban
  5. perzisztáló agammaglobulinaemia

Immunszuppresszív, vagy immunmoduláló kezelésben részesülő betegek 3. alapoltása javasolt (majd utána 4-6 hónappal booster)

  1. szervtranszplantáltak
  2. 3 hónapon belül biológiai kezelésben részesültek
  3. kemo/radioterápiában részesült betegek a kezelést követő 6 hónapon belül
  4. a vakcinát megelőző nagy dózisú/mérsékelt dózisú hoszú idejű kortikoszteroid kezelés, 3 hónapon belüli immunmoduláló kezelés (methotrexat, azathioprin, 6-merkaptopurin, mycofenolat)

Sérült immunitású haematologiai betegek COVID-19 ellenes vakcinációja

Ebben a csoportban elég részletes az ajánlás, javasoljuk, hogy az érintettek kezelőorvosuknál érdeklődjenek.

Oltatlan, fertőzésen átesett személyek oltása

A fertőzésen átesett oltatlan személyek a betegségből történt felgyógyulás után várakozás nélkül olthatók.

Védőoltás beadása előtt, az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére Ag gyorsteszt, vagy PCR vizsgálat nem indokolt.

A COVID-19 elleni védőoltási sorozat szempontjából a fertőzésen való átesettség nem felel meg immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

Oltási kontraindikációk

  1. Aktív lázzal járó fertőzés.
  2. Autoimmun betegség akut fellángolása.
  3. Az oltóanyaggal szembeni túlérzékenységi reakció (anaphylaxia) a kórelőzményben.

Forrás: NNK Az általunk írt kiegészítéseket dőlt betűvel írtuk.