A nagy gyorsteszt-teszt 2022

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Tisztelt Pácienseink!

A Paul Ehrlich Institut közzétette az általuk készített antigén gyorsteszt-érzékenység vizsgálatok eredményét. A táblázatban a gyorstesztek PCR tesztekhez viszonyított érzékenysége látható. (A Cq számok az amplifikációs ciklusokat jelölik, minél magasabb a szám, annál kevesebb a kórokozó örökítőanyaga a mintában, annál nehezebb kimutatni.)

Ha bárkit érdekelnek az eredmények, itt olvashatja.

Mi az antigén-gyorsteszt?

A kórokozók azonosítására különböző módszereket ismer az orvostudomány.

A baktériumok különböző táptalajokon jellegzetes telepeket hoznak létre, ez időigényes folyamat, hiszen etetni kell őket, hogy utána láthassuk, hogy a különböző antibiotikumokra mennyire érzékenyek.

A vírusok nem élőlények, esetükben más kimutatási módszerre van szükség. Megfelelő erősítés mellett kimutatható az örökítőanyaguk PCR vizsgálattal, a felszínükön található antigének (fehérjék) pedig speciális tesztekkel detektálhatók. Gyorsaságuk miatt ez utóbbi technológia kézenfekvő pl. a háziorvosi rendelőkben. Itt kifejezetten a vírusra van szükség a kimutatáshoz, ezért olyan helyről kell mintát venni (pl. orrgarat), ahol a vírus jelen van.

Az antigén gyorsteszt tehát az aktuális fertőzés kimutatására alkalmas.

Nem keverendő össze az antitest gyorsteszttel, amit vérből néznek, a szervezetünk által már kialakított ellenanyagok szintjét vizsgálja, vagyis a fertőzés lezajlásakor lesz pozitív.