Poszt-COVID kezelési lehetőségek otthon

Megosztás

Mi az a poszt-COVID-szindróma?

COVID-19 fertőzést követően 4 héten túl húzódó maradványtünetek összessége.

Jellemző tünetek: légszomj, fáradékonyság, heves szívdobogásérzés, alvászavar, szorongásos zavarok, depresszió, szédülékenység, íz- és szagérzékelési zavar, köhögés.

poszt-COVID

Mit lehet tenni a tünetekkel?

A légszomj, fáradékonyság, heves szívdobogásérzés tünetegyüttes orvosi vizsgálatot, kivizsgálást indokol. Gyógyszeres kezelése mellett kiemelt jelentőségű a fokozatosan növekvő intenzitású terhelés (akár séták, kerékpátozás), rehabilitáció, melyben a nálunk fejlettebb országokban gyógytornászok nyújtanak segítséget. Az okoseszközök (okosórák, okoskarkötők) gyors terjedése komoly segítség a követésben. Így áttekinthetőek a minimum és maximum pulzusértékek, hogy milyen aktivitás mennyire viszi fel a pulzust, hogy az egész nap folyamán hogyan alakult a szívfrekvencia. Szintén információ nyerhető a vér oxigén telítettségéről az időszakban. Egyes készülékek egy csatornás EKG felvételt is képesek készíteni, mely a szívritmuszavarok kizárásában/diagnózisában jelentenek komoly segítséget. (Az USA szövetségi gyógyszerügynöksége, az FDA több EKG-képes okosórát engedélyezett, ezek biztonsággal használhatók.)

Az alvászavar megoldásában is gyakran gyógyszeres segítségre van szükség, valamint bizonyos technikák elsajátítására alvásterapeuta szakemberek bevonásával. Enyhébb esetekben a napi rutin, bioritmus kialakítása, sportolás bevezetése a mindennapokba sokat segíthet, akár megoldhatja a problémát. Amennyiben ez nem elegendő fontos orvoshoz fordulni, fel kell deríteni az alvászavar pontos okait (ide tartozhat a szorongás, a depresszió, de a fertőzés következtében megemelkedő vérnyomás is).

A szorongásos zavarok és a depresszió orvosi vizsgálatot, mielőbbi beavatkozást igényelnek. Fontos tudni, hogy a pszichiátriai betegségek is betegségek, melyeket kezelni kell. A „szedd össze magad” „nem vagy te bolond” és hasonló, elbagatellizálásra, bűntudatra késztető mondatok tragikus következményekkel járhatnak.

A szédülékenység gyakran alvászavarral, szorongással társul, ezek megoldására gyakran rendeződik. HA nem, sajnos makacs, nehezen kezelhető.

A szaglászavar kezelésében ígéretesnek tűnik a szaglástréning. A gyakorlatok önállóan végezhetők, 12 héten keresztül naponta kétszer négy intenzív illatot kell szagolni: rózsa, eukaliptusz, citrom, szegfűszeg.

Az ízlészavar szerencsére lényegesen ritkább tünet, mint a szaglászavar. Helyrehozására zajlanak kísérletek erős íz-ingerekkel (pl. fokhagyma, chili), de a módszer hatékonysága sajnos nem bizonyított.

Az elhúzódó köhögés gyógyszeresen viszonylag jól kezelhető, de a gyógyszerek elhagyása után sajnos gyakran visszatér. Még nem tudunk olyan módszert, amivel otthon, gyógyszerek nélkül kezelhető lenne. Remélhetőleg tudásunk hamarosan bővül a témában.

Források

Mező, M. (2021). A Poszt-COVID-szindróma fül-orr-gégészeti vinatkozásai. Háziorvos Továbbképző Szemle, 26, 486-490.

UpToDate