Idegen nyelvű igazolások a védőoltásokról

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Tisztelt Pácienseink!

06.15-től az ún. “védettségi igazolványok” qr kódja tartalmazni fog minden, az EU tagországok által igényelt adatot az oltásokról, több nyelven, ez az ígéretek szerint a határátlépéshez is megfelel majd. A védettségi igazolványok kiadására nincs ráhatásunk, a kormányhivatalok intézik. Ha azt mondják, hogy keresség fel háziorvosukat a hiba miatt, akkor valószínűleg nem kívánnak foglalkozni a feladattal, az oltások EESZT-be törtéő feltöltésén túl (amit ügyfélkapun keresztül meg tudnak tekinteni), nem tudunk semmit tenni az ügy érdekében, a mi rendszerünkben nem látszik a kártya sorsa.

Mi igazolást az alábbi módokon tudunk adni:

I. rendelőnkben, általunk beadott védőoltások igazolása

Aki 05.20-tól kapja praxisunkban első, vagy ismétlő oltását, már az új, többnyelvű (angol/magyar) igazolást kapja. Aki korábban kapta nálunk oltását és többnyelvű igazolást szeretne, annak 2 lehetőség áll rendelkezésére:

  1. Letölti innen, kitölti az előzővel pontosan megyegyező adattartalommal, beadja nekünk az rendelőbe rendelési időben az eredeti igazolással együtt, majd 10 percen belül aláírva, lepecsételve visszakapja.
  2. Leadja igényét, valamint az eredeti oltási igazolást, majd 30 nap múlva (MOK előírás a 30 napos ügyintézési határidő) kap új, kétnyelvű, a rendszerből nyomtatott oltási igazolást.

Mi lehetőség szerint az 1. verziót preferálnánk. Az igazolást innen tölthetik le (ez az NNK hivatalos formanyomtatványa):

Oltóponton beadott oltásról mi ilyen igazolást nem adhatunk ki, ugyanis az közokirathamisításnak minősül, kérjük ilyen igénnyel ne is keressenek minket! Oltás beadásáról orvosi igazolást csak az oltóorvos állíthat ki. Aki oltópontra megy oltásra és többnyelvű igazolást szeretne, javasoljuk, hogy a fenti igazolást töltse le, nyomtassa ki és vigye magával. (A témáról érzékenysége miatt természetesen, megfelelő megoldást keresve jogászokkal is egyeztettünk. Aki nem érti, hogy ez miért probléma, képzelje el, hogy az orra alá nyomnak egy papírt, hogy igazolja le, hogy a saját munkaterületén elvégzett egy munkát, amit amúgy más végzett, és ezért felelősséget vállal.)

Más ország által kiállított formanyomtatványt jelenleg számos okból kifolyólag nem áll módunkban kitölteni, a hivatalos álláspont jelenleg ezzel kapcsolatban a szakfordító irodák hatáskörébe helyezi ezeket az igazolásokat. (Több páciensünk jelezte már, hogy volt orvos ugyan, aki szabályellenesen kitöltötte neki, de a határon/az adott országon belül nem fogadták el, mert szakfordító iroda nem hitelesítette.)

II. oltóponton, nem általunk beadott oltások EESZT-ben való jelenlétének igazolása

(/Covid-teszt eredmény/fertőzésen átesés igazolása)

Az oltóponton beadott oltások tényéről az oltópont köteles az NNK által kiküldött formanyomtatványt kiadni, valamint az oltás tényét az EESZT-ben rögzíteni. Az NNK kétnyelvű formanyomtatványát 06.08-tól utólag is kötelesek kiállítani, de az oltóponton beadott oltás esetén kizárólag az oltásért felelős oltóponton dolgozó orvosnak van joga hozzá. (Ld. az első pontban.) Május 20 után az oltópontok is kizárólag az NNK kétnyelvű formanyomtatványát állíthatják ki.

A hatályos jogszabályok alapján jogászokkal, kollégákkal és vezetőkkel való konzultáció alapján még ennek a formanyomtatványnak a kitöltését tudjuk felajánlani az utazni/külföldön dolgozni vágyóknak az EESZT alapján (akkor is, ha nem mi adtuk be az oltást), ennek díja 7200 Ft (ld. díjszabás). Ennek kitöltésére nem vagyunk kötelezhetőek, 7-21 munkanapon belül tudjuk felajánlani. Covid-19 teszt eredményéről és a fertőzésen való átesésről szintén ezt tudjuk kiadni. (Ez csak egy lehetőség, hátha segít valakinek az utazáshoz/munkába járáshoz.) A nyomtatványt itt találják, mielőtt kérnék tőlünk, egyeztessék le, hogy a célország elfogadja-e (ne keletkezzen felesleges költség és munka):

FIGYELEM! Ezzel a nyomtatvánnyal nem az oltás tényét, hanem az oltás EESZT-ben való fellelhetőségének tényét tudjuk igazolni! Jogilag kizárólag erre van lehetőségünk nem általunk beadott védőoltások esetén! Az igazolás az oltás tényét önmagában NEM igazolja!!! Amennyiben az oltóponton az oltás tényét nem töltötték fel az EESZT-be, természetesen nem tudunk ilyen igazolást kiállítani.

Egyéb nyomtatványt jelenleg nincs jogunk kitölteni.

Kérjük ezen igazolások kitöltetését ne kapkodják el, mert úgy néz ki, hogy 06.15-től mindenki jogosult lesz az EESZT-ből saját részre (valószínűleg ügyfélkapun keresztül) többnyelvű, hiteles, az EU egységes elvárásainak megfelelő igazolás letöltésére!

Más ország által kiállított formanyomtatványt jelenleg számos okból kifolyólag nem áll módunkban kitölteni, a hivatalos álláspont jelenleg ezzel kapcsolatban a szakfordító irodák hatáskörébe helyezi ezeket az igazolásokat. (Több páciensünk jelezte már, hogy volt orvos ugyan, aki szabályellenesen kitöltötte neki, de a határon nem fogadták el, mert szakfordító iroda nem hitelesítette.)