Covid-19 elleni védőoltások a körzetben

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: emailMilyen Covid-19 elleni védőoltások állnak jelenleg rendelkezésre?

Hazánkban jelenleg a Pfizer és a Moderna mRNS technologián alapuló, az AstraZeneca és a Gamelaja adenovírus-vektor alapú oltóanyagai, valamint mostanra a kínai Sinopharm vakcinái elérhetőek, ez napról napra változhat. A Sinopharm vakcinájának technologiája lényegében megegyezik a 3Fluart influenza elleni védőoltás technológiájával, mostanra végre lezárultak fázis III-as vizsgálatai is. Megérkezett a Janssen 1 dózisos, ismétlést nem kívánó vakcinájais. Jobb/rosszabb kérdésekre nehéz az oltásokkal kapcsolatban válaszolni, egyedi indikációs köre, logisztikai igénye van az egyes vakcináknak, biztonsággal állítható, hogy a fertőzésnél mindegyik jobb. A fertőzést enyhe tünetekkel átvészelő pácienseinkben is viszonylag gyakoriak a később kialakuló szövődmények. A teljes elölt kórokozó biztosít talán a mutációkkal szemben leginkább védettséget, az mRNS vakcinák talán hosszabb távon védenek. De ezek egyelőre sajnos hosszú távú tapasztalat híján csak tudományos hipotézisek. Kérdéseinkre az idő fog válaszolni. Ami biztosan látszik, hogy a súlyos betegséget és szövődményeket eddigi ismereteink szerint szinte mindenkinél megelőzte a védőoltás. Talán végre elfelejthetjük majd a lélegeztetés rémét, a fiatalok halálát.

Időközben benyújtotta az EMA-hoz engedélyezésre mRNS vakcináját a német CureVac (akiknek a legnagyobb tapasztalatuk van az mRNS vakcinákkal kapcsolatban). Amennyiben az EMA megadja az engedélyt, az EU központi beszerzésén keresztül ezen oltóanyag is várható nálunk.

FIGYELEM!

A Covid-19 elleni védőoltásoknak, mint minden védőoltásnak időre van szüksége, hogy felkészítse az immunrendszert a vírus támadására! A védettség oltóanyagtól függően az 1. (pl. Janssen, AstraZeneca), vagy a 2. oltás beadásától kb. 1 hónappal alakul ki!

Miért van ennyi féle oltóanyag?

Mert “leállt a világ”. A hazainál jellemzően szigorúbb korlátozásokkal küzd a legtöbb ország lakossága, soha nem látott gazdasági visszaesést élünk át. Minden ország elemi érdeke a lakosság minél szélesebb körű átoltottsága, ezáltal nyílik lehetőség a húzóágazatok újraindítására.

Jól jelzi a problémát, ha valaki megpróbál nyomtatót/számítógépet venni – a kínai gyárak leálltak, hatalmas hiány alakult ki az alkatrészekben, így jellemzően csak eddig a depoban porosodó, eddig senkinek nem kellő Canon nyomtatók kaphatók, a számítástechnikai cikkek ára a csökkenő kínálat és a – digitális oktatás miatt – megugró kereslet miatt az egekben van. A gépkocsik chipjei sem készülnek olyan ütemben, mint korábban, így az új- és ezáltal a használtautó piacon is soha nem látott mértékű drágulás észlelhető. Ezek az információk persze felvetik a kérdést, ha Kínában ilyen nagy a baj, hogyan vannak ilyen kedvező járványügyi adataik? (Mindenki megválaszolhatja magának a kérdést.)

Ez minden vakcina gyártással foglalkozó cégnek hatalmas üzlet. Eddig még soha nem tapasztalt verseny alakul ki, mindenki próbál a másik gyártónál jobb/hatékonyabb/olcsóbb vakcinát áruba bocsátani. Ez így jól is hangzik, ez alapján a nyertesek a vásárlók lennének. A probléma az, hogy egyik gyártó sem rendelkezik akkora kapacitással, ami ki tudná elégíteni az igényeket, a gyártók – szerződéseik ellenére – annak adják előbb az oltóanyagot, aki többet fizet. És mindig van aki többet fizet. Hiszen mindenki kéri vissza az életét, a szabadságát. Emellett megkezdődtek a lejárató kampányok és kormányzati lobbik bizonyos olcsóbb, nagyobb tételben elérhető, előnyösebb logisztikájú oltóanyagokkal szemben, sajnos a “versenynek” ez is része.

(Nem kívántam erről írni, hiszen nem szakmai téma, de nagyon sokan kérdezték.)

Covid-19 elleni védőoltás

Mikor kezdődik a lakosság vakcinációja a Covid-19 elleni védőoltásokkal?

2021 februárjától körzetünkben is megkezdődött a lakosság vakcinációja. Ezek a Covid-19 elleni védőoltások elérhetőek:

Comirnaty (Pfizer/BioNTech)

Már több, mint 100 személyt oltottunk be rendelőnkben a Pfizer/BioNTech által gyártott Comirnaty vakcinával. A kórházi oltóponton azóta már 100 feletti páciensünk kapta meg ezt az oltóanyagot. Ha hozzátartozójuknak, vagy saját maguknak hozzájárulási nyilatkozatot kívánnak letölteni, innen tehetik meg:

Az oltóanyag nagy előnye a magas hatékonyság, valamint, hogy szinte minenki, a súlyos betegek többsége is megkaphatja. Hátránya a korlátozott hozzáférhetőség és a hevesebb oltási reakció, valamint hogy érdemi védettséget csak a 2. oltás után több, mint 2 héttel nyújt.


AstraZeneca

2021.02.18-án és 25-én 10-10 60 év alatti krónikus betegségben szenvedő személyt oltottunk be az AstraZeneca vakcinájával, azóta több, mint 100 60 év feletti páciensünk részesülhetett benne..

Remélhetőleg erre 1-2 hetente lesz lehetőségünk, ezért kérjük figyeljék telefonjukat, emailjeiket! A gyártó által kiadott betegtájékoztató itt található. Kérjük olvassák el figyelmesen! A hozzájáruló nyilatkozatot innen tölthetik le:

Az oltóanyag előnye, hogy már az első dózis után kb. 1 hónappal is jelentős védelmet nyújt. Mellékhatás profilja a Pfizer és Moderna vakcináinál kedvezőbb, kevesebb és kevésbé heves oltási reakciót látunk utána. Hátránya, hogy jelentős nemzetközi politikai lobbi zajlik ellene, nagyon ritkán trombózisos szövődmények kialakulását okozhatja (összehasonlításként a hormonális fogamzásgátlók kb. 10x gyakrabban okoznak ilyesmit), a maximális védettséget kialakító 2. adagot csak 3 hónap múlva adjuk/adják.


Szputnyik (Gamelaja)

Már több, mint 100 személy kapott körzetünkből Szputnyik oltóanyagot szintén kórházi oltóponton. Ehhez speciális hozzájárulási nyilatkozat nem érhető el, a meglévő általános nyilatkozatot legegyszerűbben erről a linkről tölthetik le (a Zala Megyei Szent Rafael Kórház honlapjáról).

Az oltóanyag előnye, hogy mellékhatás profilja a Pfizer és Moderna, valamint az AstraZeneca vakcináknál kedvezőbb, kevesebb és kevésbé heves oltási reakciót látunk utána. Hátránya, hogy nagyon ritkán trombózisos szövődmények kialakulását okozhatja (összehasonlításként a hormonális fogamzásgátlók kb. 10x gyakrabban okoznak ilyesmit). Szintén hátrány, hogy a politikai ellenlobbitól tartva szigorú kritériumai vannak, hogy kik kaphatják, így idős, krónikus betegeink jelentős része eleve elesik a lehetőségétől.


Moderna

A Moderna mRNS alapú vakcinájával 40 páciensünket oltottuk be eddig a körzetben. Úgy látjuk, hogy a legsúlyosabb mellékhatások ennél a vakcinánál jelentkeznek. (Ennek persze oka lehet, hogy ezt az oltóanyagot a legveszélyeztetettebbek kaphatták.)

Az oltóanyag előnye kiemelkedő hatékonysága, hogy rendelőnkben könnyen adható, logisztikai szempontból lényegesen praktikusabb a szintén mRNS alapú Pfizer/BioNTech vakcinánál. Hátránya a korlátozott hozzáférhetőség (ebből rendelt hazánk a legkevesebbet), a leghevesebb oltási reakciók, mellékhatások, (sajnos körzetünkben is előfordult már életveszélyes reakció,) valamint hogy érdemi védettséget csak a 2. oltás után több, mint 2 héttel nyújt.


Sinopharm

A Sinopharm vakcinájával eddig 112 személyt oltottunk be körzetünkben. (azóta az ismétlő oltást is megkapták.)

A Sinopharm vakcinájának alkalmazási előírat alapján készült hozzájárulási nyilatkozatát innen tölthetik le:

Nem egyensúlyban lévő krónikus betegség esetén a vakcina alkalmazása nem javasolt. 60 éves kor felett csak minimális (bár biztató) adat áll rendelkezésünkre.

Az oltóanyag fő előnye az összes oltóanyag közül legkedvezőbb mellékhatás-profilja, valamint, hogy egyre több vizsgálat alapján látszik, hogy a mutáns törzsek ellen is a többi oltóanyaghoz képest kiemelkedő védelmet nyújt. Régi, ismert, bevált technológián alapul. Hátránya, hogy csak későn, a 2. oltás után kb. 1 hónappal nyújt védelmet, az első oltás önmagában egyáltalán nem ad védettséget, hatékonysága a 2. oltás után is elmarad a 2., illetve 3. generációs vakcináktól. Az USA és az EU nagy része nem alkalmazza, ezért az FDA és az EMA kiváló utánkövetési gyakorlatától és farmakovigilanciájától elesünk, a megbízható adatok zöme a hosszútávú hatékonyságról és a buktatókról egyelőre hazánkból fog érkezni.


Janssen

A Janssen vakcina most érkezik hazánkba, saját tapasztalatunk még nincs vele. Hozzájáruló nyilatkozatot innen tudnak letölteni:

Óriási előnye az összes többi vakcinával szemben, hogy az oltás 1 dózisos, vagyis “elég egy bökés” a védettséghez. Hátránya, hogy nagyon ritkán trombózisos szövődmények kialakulását okozhatja (összehasonlításként a hormonális fogamzásgátlók kb. 10x gyakrabban okoznak ilyesmit). Hatékonysága elmarad a többi vakcina 2. adagjának a beadástól számított 1 hónappal mérhető hatékonyságától, ez a vakcina a súlyos eseteket nem 100%-ban, csak 85% körüli hatékonysággal képes kivédeni. (Egyéni vélemény: a 0-hoz képest a 85% is igen jó adat, aki fél a 2 bökéstől, de 1 még “belefér”, annak mindenképpen ajánlott.-szerk.)


Általános hozzájáruló nyilatkozatot innen is le tudnak tölteni:


Ki kaphat Covid-19 elleni védőoltást?

Bár a hivatalos tájékoztatókon úgy hangzik el, hogy az orvosok döntenek az oltandók sorrendjéről, az utasításban, amit kaptunk, ez áll: “A csatolt lista egyben prioritási sorrend is, melyet köteles követni az érintettek értesítési és oltási sorrendjében is.” A sorrendet, az oltandók körét tehát a Kormány szabja meg, nekünk azon nem áll módunkban változtatni.

Lehet válogatni, hogy ki milyen Covid-19 elleni védőoltást kér?

Nem tudunk róla, hogy a későbbiekben lesz -e választási lehetőség, egyelőre nincs is miből, kis szállítmányok érkeznek csak az Országba, külön listák vannak, hogy ki milyen oltást kaphat. Vagyis választási lehetőség egyelőre nincs, elutasítási lehetőség ellenben van. Aki elutasítja a számára felkínált oltást, a listán marad, nem veszíti el a jogát az oltásokra, csupán később juthat hozzá. (Pl. egy hét múlva keressük újra.)

Honnan tudhatjuk, hogy rajta vagyunk a listán?

A NEAK az országos háziorvosi kollegiális vezető többszöri kifejezett kérésére indított egy honlapot amin ellenőrizhető, hogy az adott TAJ számmal, illetve születési dátummal szerepel-e az adott személy az oltásra regisztráltak központi listáján. Ha igen, akkor előbb-utóbb a háziorvosi listákra is felkerül. A honlapot ITT érhetik el.

Ki indikálja a Covid-19 elleni védőoltásokat?

Jelen válaszlevélből úgy gondoljuk, mindenki számára kiderül:

Tisztelt Doktor Úr!

Tájékoztatom, hogy az aktuálisan rendelkezésre álló vakcinák felhasználásáról minden esetben az Országos Oltási Munkacsoport dönt, tehát ebben az esetben is valamennyi oltóanyag beadásához meghatározta a beoltható személyeket (kor, krónikus betegség). A Megyei Oltási Munkacsoport az Országos Oltási Munkacsoport utasítása alapján hajtja végre a feladatot, ettől nem lehet eltérni.
Tisztelettel:Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott nevében és megbízásából:

Zala MegyeiKormányhivatal

Dr. Károlyi Sylviafőosztályvezető, megyei tisztifőorvos

Kiket részesíthetünk Covid-19 elleni védőoltásban?

A kormány legutóbbi döntése óta a listánkon szereplő 60 év felettieket részesíthetjük védőoltásban, kor szerint csökkenő sorrendben. Kiemelt figyelmet fordítanak a 80 év felettiek beoltására. A listától és a sorrendtől nem áll módunkban eltérni. Az előírt sorrend sajnálatos módon nem veszi figyelembe a krónikus betegségeket. A fenti utasítások is jelzik, hogy hiába hívnak bennünket emiatt naponta többször, nincs lehetőségünk változtatni a központi oltási terven.

A 60 év feletti korosztály beoltását követően lehetőségünk nyílik majd a 60 év alatti krónikus betegek oltására, itt már nem az életkor számít, hanem a központilag felállított veszélyeztetettségi kritériumok. Első körben a várandósok, valamint az immunológiai, vagy aktív onkológiai kezelés előtt állók lesznek oltandók. Amennyiben a fenti csoportok valamelyikébe tartoznak, kérjük, hogy ezen a linken töltsék ki adataikat, hogy szükség esetén hamar elérhessük Önöket!!! Az általunk oltópontra delegált várandósoknak magukkal kell vinniük a terhességi kiskönyvet jogosultságuk igazolására!

Utánuk prioritási sorrendben az alábbi betegségekben szenvedők következnek:

 • extrém obezitás (BMI>40 kg/m2)
 • diabétesz mellitus
 • súlyos krónikus szívelégtelenség (NYHA III-IV stádium, otthoni oxigén terápia igény)
 • súlyos légzőszervi betegségek:
  • asthma bronchiale: intermittáló vagy folyamatos szisztémás szteroid igény, ismételt kórházi kezelést igénylő esetek, otthoni oxigénterápia
  • súlyos-nagyon súlyos COPD: FEV1< 50%, ismételt kórházi kezelést igénylő esetek, otthoni oxigénterápia szükségessége
  • oxigénterápiát igénylő krónikus légzőszervi betegségek (pl.: pulmonalis fibrózis, pulmonalis hypertenzió)
 • stroke-on, TIA-n átesett betegek
 • dializált vagy krónikus vesebetegségben szenvedő felnőttek (5. stádium)
 • szervátültetett betegek
 • aktív onkológiai kezelés alatt álló páciensek
  • (bazalióma, in situ méhnyakrák obszervációs időszakát kivéve)
  • kemoterápia, sugárterápia megkezdése előtt és/vagy a terápiás ciklus befejezése után (normális fehérvérsejtszám esetén), hormonterápia, biológiai kezelés esetei
 • a vér vagy a csontvelő rákos betegségeinek aktív kezelési fázisa (például leukémia, limfóma vagy mielóma)
 • immunterápiában részesülő betegek
 • olyan betegek, akiknél csontvelő- vagy őssejt-átültetéstörtént az elmúlt 6 hónapban(!!!), vagy akik még emiatt mindig immunszuppresszív gyógyszereket szednek
 • cisztás fibrózis
 • ritka betegségben szenvedők, amelyek jelentősen növelik a fertőzések kockázatát (például súlyos kombinált immunhiány (SCID), homozigóta sarlósejtes betegség)
 • a lép problémái, például splenectomia
 • Down-szindrómás felnőttek

A nekünk kiküldött részletes tájékoztatót a prioritási csoportokról innen érhetik el:

A szoptatás nem befolyásolja a prioritást.

Jelenlegi listáink alapján kevés olyan idős, vagy a prioritási szempontok alapján a többiek elé sorolandó páciensünk van csak, akit Szputnyik, vagy AstraZeneca oltásra a többiek elé kellene vennünk. Sokan várnak még Pfizer/Moderna/Sinopharm oltóanyagokra, ezekből kevesebb érkezik, ha lesz nagyobb mennyiség, akkor a listán szereplő veszélyeztetett személyek mindegyike remélhetőleg beoltásra kerülhet. A 04.09-i listánkra 58 új regisztrált, többségében idős és/vagy krónikus beeteg került. Az ő jelentkezésük örömteli, ám a korábban jelentkező egészségesek oltását sajnos hetekkel eltolja. Amennyiben valami felett mégis elsiklottunk és valaki a prioritási csoportok egyikében magára ismer, kérjük, hogy minél hamarabb jelezze számunkra EZEN a kérdőíven, illetve a rendelo.egervar@gmail.com címen!!!

Hol tartunk most?

Körzetünkből 05.07-ig 937 személy (a praxis 53, a praxis felnőtt lakosságának 60%-a) került beoltásra. A körzetbe tartozó 60 év felettiek több, mint 90%-a kapott legalább 1 Covid-19 elleni védőoltást.

Internetes időpont foglalás oltópontra

04.23-tól végre lehet online időpontot foglalni oltópontos oltásokra ezen a linken keresztül. (Az útmutatót itt találják.) Ezzel a lehetőséggel végre talán azok is oltáshoz juthatnak, akiknek a rendelői oltási időpontok eddig nem feleltek meg.

Előfordulhat, hogy valaki (cselekvőképtelenség esetén a gyámja/törvényes képviselője) nem tudja, milyen védőoltásban részesül?

Nem. A nem kötelező, illetve nem a páciens által beszerzett védőoltások beadására (pl. ilyen az influenza elleni védőoltás is) kizárólag beleegyező/hozzájáruló nyilatkozat kitöltését, aláírását követően kerülhet sor. Ezek a nyilatkozatok nevesítik, hogy melyik védőoltásra vonatkoznak, aki elolvasta, kitöltötte, az tudni fogja, hogy milyen védőoltásban részesül. Természetesen ezt az oltó személyzet is készséggel közli. Akarata ellenére nem kötelező védőoltásban senki sem részesíthető!

Megtagadhatják az orvosok lelkiismereti okokból egyes védőoltások beadását?

Nem. Ellenben kötelesek tájékoztatni a pácienseket kérdés esetén a védőoltások hatékonyságáról, potenciális mellékhatásairól. (Ennek szellemében született meg ez a bejegyzés is.) A Magyar Orvosi Kamara által megkérdezett jogi szakemberek válaszát ezen a linken olvashatják.

Vagyis olyan nem kötelező védőoltást senki sem kap, amit ő maga, vagy a gyámja/törvényes képviselője nem kér.

Covid-19 elleni védőoltásokkal kapcsolatos hivatalos információk

A Covid-19 elleni védőoltásokkal kapcsolatban ezen a linken találhat további információkat hivatalos forrásból.

A MOK tájékoztatóját ezen a linken olvashatják.

Nem hivatalos, de hiteles tájékoztató a Covid-19 elleni védőoltásokról

Minimális változások ugyan már a cikk kelte óta is történtek, de a leírtak túlnyomó többsége továbbra is helytálló, ezért javasoljuk ennek a cikknek az elolvasását.

Nagyon egyszerű, jól érthető tájékoztató videótt érhetnek el ezen a linken.

A legközérthetőbb talán a Zállatorvos videója.

Dr. Rácz István kollégánk közzé tette a saját maga által szerkesztett, lényegében az összes elérhető vakcina eddigi adatai alapján készült rövid, tömör tájékoztatót, ezt itt olvashatják:

Dr. Rácz István kolléga táblázatos összefoglalója
Dr. Rácz István kolléga táblázatos összefoglalója

A tömeges lakossági védőoltások ütemezése

Hivatalos információkat ritkán kapunk, akkor is jellemzően hétvégén, 1-2 napos teljesítési határidővel. A lakosság tömeges oltásának ütemezéséről, tervéről (mikor, hol, milyen vakcinával) nincs információnk, amint lesz, itt közzétesszük. Addig is kérjük, hogy aki teheti adja meg nekünk email címét, hogy a páciens portálunkra regisztrálni tudjuk! (Tájékoztató itt.) Ez a legegyszerűbb, leggyorsabb kommunikációs felületünk hírek azonnali továbbítására, valamint ezen keresztül lehet a legegyszerűbben online időpontot foglalni.

Covid-19 elleni védőoltások a kórházi oltóponton

A speciális tárolási körülmények miatt a Comirnaty (Pfizer/BioNTech) és a Sputnyik (Gamelaja) vakcinával tömegesen kizárólag kifejezetten erre felkészített oltópontokon történhet a védőoltások beadása. Nálunk ez a Zala Megyei Szent Rafael Kórház oltópontja. Részletek és a kitölthető beleegyezési nyilatkozat a kórház honlapján.

Be vagyok oltva. Elkaphatom a fertőzést?

Igen. Nem rendelkezünk olyan védőoltással, ami 100%-os hatékonysággal ki tudná védeni a fertőzések megjelenését. Ez csak akkor lehetséges, ha létrejött a nyájimmunitás, amihez a lakosság igen magas fokú átoltottsága szükséges. (ezért is kötelezőek a gyermekkori védőoltások. Erről részletesebben a betegtájékoztató anyagok között olvashatnak.)

Akkor mi értelme van az oltásoknak? Jól szemlélteti az orvoskollégánk által kirakott 2 LEGO torony (ha még nem találkoztak vele, ebben a HVG cikkben olvashatnak róla), valamint az AstraZeneca oltás utolsó, nagy felülvizsgálata, ahol a több, mint 20 millió oltott személy adatait vizsgálták és azt találták, hogy a betegséget “csak” 60-80%-ban védte ki (ebben az új mutáns törzsek is benne vannak, a többi oltóanyaghoz képest is kiemelkedő eredmény!), viszont a halálozást és a súlyos szövődmények kialakulását 100%-ban (!!!) képes volt megelőzni. Mit is jelent ez a mindennapjainkban? Az oltások képesek a koronavírus-fertőzést az oltott személyek számára egy enyhébb (ritka esetben középsúlyos) influenza szintjére degradálni.

Mellékhatások - saját tapasztalat

A hivatalos mellékhatás adatokat bárki megtalálhatja némi keresgélés után, háziorvos kollégák között is végeztünk online kérdőíves felmérést a Comirnaty védőoltás beadását követő mellékhatásokkal kapcsolatban. A rendelő személyzete is be lett oltva, saját tapasztalatainkat is megosztjuk Önökkel, amennyiben erre igényt tartanak.

Az első dózis védőoltás után

 1. 244-en tapasztaltunk erősebb vállfájdalmat (a beadás helyén) az oltást követő 1-3 napban. Kellemetlen, de komolyabb problémát nem okoz.
 2. 57 beoltott kolléga nem tapasztalt egyáltalán mellékhatást.
 3. 35-en panaszoltak általános rossz közérzetet.
 4. 29-en fejfájást
 5. 19-en izomfájdalmakat
 6. 15-en hőemelkedést, hidegrázást
 7. 14-en hányingert
 8. 7-en észleltek átmeneti nyirokcsomó duzzanatot
 9. szintén 7-en átmeneti ízérzés zavart
 10. 5-en szédülékenységet.

Ezen túl 1-1 kolléga észlelt más jellegű enyhe mellékhatásokat.

A második oltás utáni kérdőívre egyelőre kevesebben válaszoltak, mint az elsőre, időközben, ahogyan a válaszok folyamatosan érkeznek, bővítjük, ennek megfelelően a táblázat lehet, hogy nem lesz gyakorisági sorrendbe rakva (az is folyamatosan változik).

93-an jelezték, hogy a második oltás után a mellékhatások rosszabbak, mint az első után,
12-en, hogy hasonlóak voltak,
10-en, hogy enyhébbek.

Magas láz (>39°C) 3 esetben,
mérsékelt láz (38-39°C) 12 esetben,
hőemelkedés (37-38°C) 19 esetben jelentkezett.

Enyhe vállfájdalmat 92-en,
közepes vállfájdalmat 10-en,
erős vállfájdalmat 19-en jeleztek.

további panaszok:

izom- ízületi fájdalom (mint pl. influenza esetén)47
gyengeség, levertség42
fejfájás29
SEMMI25
hányinger19
azonos oldali hónalji érzékenység18
bőr fájdalom12
fémes íz érzése13
szédülés14
allergiás reakció 30 percen túl3
nyirokcsomó duzzanat6
hasmenés1
felgyorsult szívverés (nem láz miatt)4
fájdalmas duzzanat az oltás helyén3