Covid-19 aktualitások

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Covid-19 helyzet a körzetben

Covid-19

Az idei évet szerencsére jól indítottuk Covid-19 szempontjából, bár most már naponta van 1-2 új eset, de szerencsére az őszihez képest még mindig nem jelentős az esetszám. Egy-egy helyi csoportosulás következtében alakul ki időnként nagyobb létszámú fertőzés. A novemberi események után ez számunkra is meglepő, kifejezetten örömteli.

A betegek egy kis része enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, túlnyomó többségük néhány napig nagyon rosszul van, nagyon gyenge, fullad, majd állapotuk napok alatt fokozatosan javul, állapotuk napok-hetek alatt folyamatosan rendeződik. A tünetesek kis részének az állapota akár perceken-órákon belül romlik, kórházba, lélegeztetőgépre kerülnek. Szerencsére most már látjuk, hogy nem ez az általános. Ijesztő trend, hogy van, aki már jobban van, de kb. 8-10 nap után újra belázasodik, nagyon gyenge lesz, fullad, szerencsére a betegség (nem a járvány!!!) második hulláma rövidebb, mint az első. Gyakori a 7-10. napon a bakteriális felülfertőződés, tüdőgyulladás kialakulása. Ilyenkor antibiotikum mellett gyors javulás látható.

Covid-19 otthoni kikérdezési és ellátási protokoll

11.04-én az Országos Kollegiális Szakmai Vezetőnk, a HAOSZ csapata és a Háziorvosi Szakmai Kollégium vezetője az EMMI felkérésére Skócia Kormányának Alapellátási Tagozata által kiadott anyag alapján létrehozott egy protokollt háziorvosok részére a Covid-19 betegek kikérdezéséhez. Ez az Önök részéről komoly együttműködést feltételez.

Fontos, hogy minden Covid-19 fertőzött (vagy számára közeli hozzátartozója) 2 óránként mérje és jegyezze fel

  1. testhőmérsékletét (hónaljban mérve, °C)
  2. percenkénti légzésszámát
  3. vérnyomását (Hgmm) és pulzusszámát (/perc)
  4. lehetőség szerint oxigén szaturációját (%) (Ehhez pulzoximéter beszerzése szükséges, ennek a mérése Skóciában sem általános, ellenben hatalmas segítség, ha megoldható. Vettünk a rendelőbe 15 db “kiadható” pulzoxymétert, ezeket azoknak adjuk elsősorban, akik esetében felmerül kórházi kezelés szükségessége, ezért szorosabban kell monitorozni.)

A mérések eredményéről lehetőség szerint naponta egyeztetnünk kell. Ennek legegyszerűbb formája az email és a páciens portál, esetleg a messenger, ezek hiányában marad a telefon.

Aki jól van, tünet- és panaszmentes, vagy csak nagyon enyhe panaszai vannak, jó a közérzete, attól természetesen nem várjuk el a naponta történő visszajelzést.

Akinek tünetei, panaszai súlyosbodnak,
nagyfokú gyengeség, vagy fulladás lép fel
láza 39,1 °C fölé megy,
szisztolés vérnyomása (felső érték) 80 Hgmm alá csökken, vagy 190 Hgmm fölé emelkedik,
diasztolés (alsó) vérnyomás értéke 50 Hgmm alá csökken, vagy 110 Hgmm fölé nő,
pulzusszáma 40/perc alá csökken, vagy 150/perc fölé nő,
oxigénszaturációja 92% alá esik
AZONNAL JELENTKEZZEN TELEFONON! (Munkaidőben minket hívjon, munkaidőn kívül az Ügyeletet).

Ezek alapján a paraméterek alapján a protokollunk szerint azonnali kórházi ellátás indokolt.

Telefonos egyeztetés alapján előfordul, hogy orvosi vizsgálat tűnik szükségesnek. Erre a rendelőben elkülönített időszakban van lehetőség. Covid-19 fertőzés, vagy annak gyanúja esetén a háznál történő vizsgálatot annak számos veszélye miatt minden szakmai fórumunk és irányelvünk tiltja. (Ez más országokban is így van.)

Időközben megjelent az EMMI protokollja, ami alapján sokkal szigorúbbak a kórházi felvétel kritériumai, újabb terápiás modalitások bekerültek.

láz (>37,5 °C) + köhögés/hasmenés/fejfájás/izom-ízületi fájdalom esetén az igazolt Covid-fertőzötteket kórházba kell(ene) küldenünk. A kórházak kapacitása ezt sok fertőzött esetén természetesen nem bírja, Önöknek pedig joguk van elutasítani, de fel kell ajánlanunk.

Sokan kérdezik, hogy mit lehet tenni, hogy megelőzzék a fertőzést, vagy könnyebben kilábaljanak belőle.

Bizonyított az összefüggés, de korlátozott számban áll rendelkezésre bizonyíték, további vizsgálatok szükségesek (az eredmények biztatóak) napi 2-4000 NE D-vitamin, napi 300-400 mg magnézium, antioxidánsok, flavonoidok bevitelével kapcsolatban. Vagyis érdemes D-vitamint szedni, a C-vitamin (max. napi 1500 mg, a bizonyos portálokon hangoztatott giga dózisok károsak lehetnek), friss gyümölcsök, zöld tea, kis mennyiségű (0,5-1 dl) vörösbor jótékony hatású lehet.

A szelén (beviteli forrás pl. spenót, tengeri halak, brokkoli, banán, kiwi, szőlő, narancs, káposzta, diófélék, teljes kiőrlésű gabona) és cink hiánya bizonyítottan rontja a fertőzés kimenetelét, ezeket érdemes pótolni.

Nagyon fontos a LÉGZŐIZOM TORNA, hogy mire elkapjuk a fertőzést, jobb esélyekkel jöhessünk majd ki a betegségből. A SE Pulmonologiai Klinika és a Fizioterápiás Tanszék videóját az egyetem honlapján INNEN érhetik el.

2021.03.08-tól végre területen is adható a favipiravir. Erről részleteket külön bejegyzésben olvashatnak. A hosszú távú kardiologiai szövődmények megelőzésére már a korai fázisban is bekerült a protokollba kis dózisú ASA.

Lázcsillapításra (ennek elsődleges indoka a közérzet és gyengeség javítása, önmagában a láz nem!!!) igazolt Covid-19 fertőzés esetén elsősorban ibuprofen (pl. Algoflex, Nurofen), esetleg paracetamol (pl. Panadol), vagy metamizol (pl. Algopyrin, Flamborin) szedése javasolt. Az ibuprofennel kapcsolatban eleinte a prognózist rontó adatok jelentek meg. Ezek nem, hogy nem kerültek megerősítésre, de a számos elvégzett tanulmány alapján úgy néz ki, hogy ennek a hatóanyagnak a használata a legelőnyösebb lázcsillapításra a Covid-19 fertőzésben. Lázcsillapítás mellett hatékonyan csillapítja a fejfájást és az izom-ízületi fájdalmakat is.

Légúti tünetek kezelésére az adott tünetek szabják meg, hogy mit érdemes szedni.

köhögés

Általában a felső légúti fertőzésekre a korábbi nagy tanulmányok során az Egyesült Államokban a méz bizonyult elsősorban hasznosnak, ez volt képes a fertőzés hosszát csökkenteni (megj. Nesze nektek, gyógyszergyárak!) A méz bizonyítottan kiváló köhögéscsillapító, a garatban “védő bevonatot” képez, így a hátracsorgó orrgarat-váladék kevésbé okoz köhögési ingert. Mézből több fajta létezik, a hazai mézek eltérnek az amerikai mézektől, hazánkban ezzel kapcsolatban nagy vizsgálat nem készült ugyan, de aki fogyaszthat mézet (pl. nem cukorbeteg), annak feltétlenül javasolható. Köptetőként elsősorban ambroxol hatóanyagú szerek alkalmazásával vannak pozitív tapasztalataink, ezt hurutos fázisban célszerű alkalmazni. Kínzó, száraz köhögés esetén köhögéscsillapításra Sinecod, Libexin alkalmazható, ha a méz hatása nem elegendő.

Nátha, orrdugulás esetén sós vizes orrtoilette nagyban tudja csökkenteni az orrüreget kolonizáló vírusok számát, ezáltal rövidíti a gyógytartamot. Tanulmányok azt mutatták, hogy az azelasztin (pl. Allergodil) tartalmú orrspray hatásos lehet Covid-19 fertőzésben, ezt a klinikumban nem sikerült megerősíteni.

Bakteriális felülfertőződés esetén antibiotikum indokolt lehet. Ennek általában jellegzetes tünetei vannak és a fertőzés késői szakaszában jelentkezik a betegség ismételt fellángolásaként. Eddigre jellemzően letelik a karantén is. Ilyenkor orvosi vizsgálat szükséges. (Természetesen előzetes telefonos egyeztetés alapján ezt megbeszéljük.)

Hányás, hasmenés esetén nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás, a folyadék pótlására a víz mellett rehidráló oldatot is célszerű fogyasztani (Pl. HIPP ORS, az almás viszonylag jóízűen fogyasztható, lényegében megfelel infúzió beadásának). Enterol probiotikum (az egyetlen, amire komolyabb bizonyítékkal rendelkezünk) csökkentheti a hányással hasmenéssel töltött napok számát, Smecta segíthet a székürítés gyakoriságának csökkentésében, Hidrasec a folyadékveszteség mérséklésében. A kórházi kezelés egyik fő oka tud lenni a kiszáradás, ami rehidráló oldat segítségével megelőzhető!!! A körzetből tudtunkkal ennek köszönhetően nem került Covid-19 fertőzött beteg kiszáradással kórházba.

Szag/ízérzés visszatérését elősegítheti intenzív illatú/szagú fűszerek, gyümölcsök, stb. szagoltatása.

A bizonyított eljárások összegyűjtéséért köszönet illeti Dr. Hajdú Nóra kolléganőt.

Az Ivermectin adását a nemzetközi ajánlások általában elutasítják. Ennek fő oka, hogy egy súlyos mellékhatásokkal rendelkező, mérgező szerről van szó, Covid-19 fertőzésben pedig eddig nem sikerült bizonyítani a hatékonyságát. Persze folynak vele vizsgálatok, így még kiderülhet a jövőben, hogy hatásos. A hatóanyag maga ígéretes, reméljük, hogy ha a vizsgálatok eredménye megérkezik és kedvezőnek bizonyul, akkor humán alkalmazásra is elérhetővé válik. Akit érdekel a téma közérthetően megfogalmazva, Sarkadi Balázs írását megtalálhatja az MTA honlapján. Ismeretlen forrásból, feketepiacról, állatgyógyászatból senki ne rendeljen ilyen szert, ne próbálgassák otthon, mert életre szóló, nem gyógyítható mellékhatásokat okozhat!!!

Covid-19 fertőzött beteg ápolása otthon

A Semmelweis Egyetem márciusban készült anyaga ad némi támpontot beteg hozzátartozójuk otthoni ápolásához. Azóta ismereteink ugyan bővültek némileg, de az alapok nem változtak, javasoljuk, hogy aki otthon Covid-19 fertőzött hozzátartozóját ápolja, olvassa el.

Keresőképtelenségi kódok

Az EMMI állásfoglalása alapján a tünetes beteg “8-as”, a tünetmentes kontakt személy a hatósági határozat alapján, annak időtartamára “7-es” kóddal kerülhet felvételre. Ettől a munkáltatók követelése esetén sincs jogunk eltérni. Az Államtitkár Asszony tájékoztatóját itt találhatják:

Covid-19 védőoltás

influenza

Már lehet jelentkezni a védőoltásra ezen a linken.

2021. februárjától körzetünkben is elkezdődik a vakcináció. Ennek részleteit külön bejegyzésben olvashatják.

Köszönetnyilvánítás

Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkinek nagyon nehéz ez a jelenlegi időszak, köszönjük a kitartásukat és együttműködésüket ezekben a nehéz időszakban!

Köszönjük, hogy az influenza elleni védőoltások beadásakor is ilyen fegyelmezetten, a megfelelő távolságot és óvintézkedéseket betartva érkeztek rendelőnkbe.

Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon nehéz minket elérni telefonon, általában 50-90 közötti telefon hívást kapunk napközben. Ez a hívás mennyiség sajnos azzal is jár, hogy az időpontra érkezett betegek ellátása is csúszhat néhány percet, ezért szintén szeretnénk bocsánatot kérni. Lehetőségeink szerint igyekszünk tartani az időpontokat. A jól beállított krónikus gyógyszerek felírásához, illetve nem légúti betegség esetén időpont foglaláshoz kérjük, hogy aki teheti, használja a páciens portált a telefonvonal tehermentesítése céljából! (Tájékoztató itt.) Már az is nagy segítség, ha nem 100, hanem 99 telefonhívást kapunk!

Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítő, pozitív hozáállást és az előírások fegyelmezett betartását!

Üdvözlettel:

Dr. Czett András