Favipiravir adása Covid-19 betegeknek

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Tisztelt Pácienseink!

Most kaptuk az értesítést az EMMI-től, hogy végre lehetőségünk lesz favipiravirt rendelni enyhe és középsúlyos COVID-19-ben szenvedő betegeinknek. Március 8-tól szerepel a gyógyszertörzsben a Favipiravir Egis 200 mg filmtabletta.

Fontos, hogy csak a betegség korai szakaszában hatékony, a pozitív teszt eredmény után azonnal célszerű elkezdeni.

Az első nap 2×8, a 2. naptól 4 napon keresztül 2×3 tablettát kell szedni. (Összesen 5 napig tart a kezelés.)

A Covid-19, mint indikáció, még mindig nincs hivatalosan törzskönyvezve, ezért kizárólag az EMMI által küldött beleegyező nyilatkozat aláírását követően adható a gyógyszer. (Bővebben és közérthetően itt olvashatnak róla)

Fontos tudni, hogy

A favipiravir teratogén, ezért feltételezhetően, vagy igazoltan várandós nőknek adása szigorúan ellenjavallt!

Fogamzóképes korú nőknek a favipiravir kezelés alatt, valamint a rákövetkező 7 napig hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk!!!

A favipiravir átjut az anyatejbe, ezért favipiravir kezelés esetében a szoptatást azonnal abba kell hagyni!

A favipiravir bejut az ondóváladékba, ezért a favipiravir kezelés alatt és utána 7 napig óveszert kell használnia a férfinak, amennyiben fogamzóképes korú nő a partnere. Várandós nővel még óvszer védelemben sem közösülhet.

A tájékoztatót és a nyilatkozatot innen tölthetik le:

A favipiravir nem csodaszer, de segít enyhíteni a betegség súlyosságát. A gyógyszer mellett a tünetektől függően tüneti kezelés alkalmazása javasolt, melynek részleteiről egy korábbi bejegyzésünkben olvashatnak.

A közösségi terjedés megállításának lehetősége továbbra is a védőoltás (az átfertőződéssel elért nyájimmunitás a magas arányú kórházi kezelési igény, illetve a maxiális kapacitás elérését követően a nagyfokú halálozás miatt nem opció), erről részleteket ebben a bejegyzésben találnak.