Covid-19 elleni védőoltások a körzetben

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: emailMilyen Covid-19 elleni védőoltások állnak jelenleg rendelkezésre?

Hazánkban jelenleg a Pfizer és a Moderna mRNS technologián alapuló, az AstraZeneca és a Gamelaja adenovírus-vektor alapú oltóanyagai, valamint mostanra a kínai Sinopharm vakcinái elérhetőek, ez napról napra változhat. A Sinopharm vakcinájának technologiája lényegében megegyezik a 3Fluart influenza elleni védőoltás technológiájával, mostanra végre lezárultak fázis III-as vizsgálatai is. Jobb/rosszabb kérdésekre nehéz az oltásokkal kapcsolatban válaszolni, egyedi indikációs köre, logisztikai igénye van az egyes vakcináknak, biztonsággal állítható, hogy a fertőzésnél mindegyik jobb. A fertőzést enyhe tünetekkel átvészelő pácienseinkben is viszonylag gyakoriak a később kialakuló szövődmények. A teljes elölt kórokozó biztosít talán a mutációkkal szemben leginkább védettséget, az mRNS vakcinák talán hosszabb távon védenek. De ezek egyelőre sajnos hosszú távú tapasztalat híján csak tudományos hipotézisek. Kérdéseinkre az idő fog válaszolni. Ami biztosan látszik, hogy a súlyos betegséget és szövődményeket eddigi ismereteink szerint szinte mindenkinél megelőzte a védőoltás. Talán végre elfelejthetjük majd a lélegeztetés rémét, a fiatalok halálát.

Időközben benyújtotta az EMA-hoz engedélyezésre vektor vírus alapú vakcináját a Janssen (ennek nagy előnye, hogy elegendő 1 dózis) és mRNS vakcináját a német CureVac (akiknek a legnagyobb tapasztalatuk van az mRNS vakcinákkal kapcsolatban). Amennyiben az EMA megadja az engedélyt, az EU központi beszerzésén keresztül ezen oltóanyagok is várhatóak nálunk.

Miért van ennyi féle oltóanyag?

Mert “leállt a világ”. A hazainál jellemzően szigorúbb korlátozásokkal küzd a legtöbb ország lakossága, soha nem látott gazdasági visszaesést élünk át. Minden ország elemi érdeke a lakosság minél szélesebb körű átoltottsága, ezáltal nyílik lehetőség a húzóágazatok újraindítására.

Jól jelzi a problémát, ha valaki megpróbál nyomtatót/számítógépet venni – a kínai gyárak leálltak, hatalmas hiány alakult ki az alkatrészekben, így jellemzően csak eddig a depoban porosodó, eddig senkinek nem kellő Canon nyomtatók kaphatók, a számítástechnikai cikkek ára a csökkenő kínálat és a – digitális oktatás miatt – megugró kereslet miatt az egekben van. A gépkocsik chipjei sem készülnek olyan ütemben, mint korábban, így az új- és ezáltal a használtautó piacon is soha nem látott mértékű drágulás észlelhető. Ezek az információk persze felvetik a kérdést, ha Kínában ilyen nagy a baj, hogyan vannak ilyen kedvező járványügyi adataik? (Mindenki megválaszolhatja magának a kérdést.)

Ez minden vakcina gyártással foglalkozó cégnek hatalmas üzlet. Eddig még soha nem tapasztalt verseny alakul ki, mindenki próbál a másik gyártónál jobb/hatékonyabb/olcsóbb vakcinát áruba bocsátani. Ez így jól is hangzik, ez alapján a nyertesek a vásárlók lennének. A probléma az, hogy egyik gyártó sem rendelkezik akkora kapacitással, ami ki tudná elégíteni az igényeket, a gyártók – szerződéseik ellenére – annak adják előbb az oltóanyagot, aki többet fizet. És mindig van aki többet fizet. Hiszen mindenki kéri vissza az életét, a szabadságát.

(Nem kívántam erről írni, hiszen nem szakmai téma, de nagyon sokan kérdezték.)

Covid-19 elleni védőoltás

Mikor kezdődik a lakosság vakcinációja a Covid-19 elleni védőoltásokkal?

2021 februárjától körzetünkben is megkezdődött a lakosság vakcinációja.

Comirnaty (Pfizer/BioNTech)

2021.02.12-én pénteken 12 személyt oltottunk be rendelőnkben a Pfizer/BioNTech által gyártott Comirnaty vakcinával. A kórházi oltóponton azóta már 24 páciensünk kapta meg ezt az oltóanyagot. Ha hozzátartozójuknak, vagy saját maguknak hozzájárulási nyilatkozatot kívánnak letölteni, innen tehetik meg:


AstraZeneca

2021.02.18-án és 25-én 10-10 60 év alatti krónikus betegségben szenvedő személyt oltottunk be az AstraZeneca vakcinájával.

Remélhetőleg erre 1-2 hetente lesz lehetőségünk, ezért kérjük figyeljék telefonjukat, emailjeiket! A gyártó által kiadott betegtájékoztató itt található. Kérjük olvassák el figyelmesen! A hozzájáruló nyilatkozatot innen tölthetik le:


Szputnyik (Gamelaja)

2021.02.19-én 2 személy kapott körzetünkből Szputnyik oltóanyagot szintén kórházi oltóponton. Ehhez speciális hozzájárulási nyilatkozat nem érhető el, a meglévő általános nyilatkozatot legegyszerűbben erről a linkről tölthetik le (a Zala MEgyei Szent Rafael Kórház honlapjáról).


Moderna

A Moderna mRNS alapú vakcinájával körzetünkben még nem történt immunizáció, de előbb-utóbb remélhetőleg hozzánk is eljut. Arra az esetre a hozzájáruló nyilatkozatot innen érhetik el:


Sinopharm

A Sinopharm vakcinájával eddig 55 személyt oltottunk be körzetünkben.

A Sinopharm vakcinájának alkalmazássi előírat alapján készült hozzájárulási nyilatkozatát innen tölthetik le:

Nem egyensúlyban lévő krónikus betegség esetén a vakcina alkalmazása nem javasolt. 60 éves kor felett csak minimális (bár biztató) adat áll rendelkezésünkre.


Ki kaphat Covid-19 elleni védőoltást?

Bár a hivatalos tájékoztatókon úgy hangzik el, hogy az orvosok döntenek az oltandók sorrendjéről, az utasításban, amit kaptunk, ez áll: “A csatolt lista egyben prioritási sorrend is, melyet köteles követni az érintettek értesítési és oltási sorrendjében is.” A sorrendet, az oltandók körét tehát a Kormány szabja meg, nekünk azon nem áll módunkban változtatni.

Lehet válogatni, hogy ki milyen Covid-19 elleni védőoltást kér?

Nem tudunk róla, hogy a későbbiekben lesz -e választási lehetőség, egyelőre nincs is miből, kis szállítmányok érkeznek csak az Országba, külön listák vannak, hogy ki milyen oltást kaphat. Vagyis választási lehetőség egyelőre nincs, elutasítási lehetőség ellenben van. Aki elutasítja a számára felkínált oltást, a listán marad, nem veszíti el a jogát az oltásokra, csupán később juthat hozzá. (Pl. egy hét múlva keressük újra.)

Ki indikálja a védőoltásokat?

Jelen válaszlevélből úgy gondoljuk, mindenki számára kiderül:

Tisztelt Doktor Úr!

Tájékoztatom, hogy az aktuálisan rendelkezésre álló vakcinák felhasználásáról minden esetben az Országos Oltási Munkacsoport dönt, tehát ebben az esetben is valamennyi oltóanyag beadásához meghatározta a beoltható személyeket (kor, krónikus betegség). A Megyei Oltási Munkacsoport az Országos Oltási Munkacsoport utasítása alapján hajtja végre a feladatot, ettől nem lehet eltérni.
Tisztelettel:Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott nevében és megbízásából:

Zala MegyeiKormányhivatal

Dr. Károlyi Sylviafőosztályvezető, megyei tisztifőorvos

Előfordulhat, hogy valaki (cselekvőképtelenség esetén a gyámja/törvényes képviselője) nem tudja, milyen védőoltásban részesül?

Nem. A nem kötelező, illetve nem a páciens által beszerzett védőoltások beadására (pl. ilyen az influenza elleni védőoltás is) kizárólag beleegyező/hozzájáruló nyilatkozat kitöltését, aláírását követően kerülhet sor. Ezek a nyilatkozatok nevesítik, hogy melyik védőoltásra vonatkoznak, aki elolvasta, kitöltötte, az tudni fogja, hogy milyen védőoltásban részesül. Természetesen ezt az oltó személyzet is készséggel közli. Akarata ellenére nem kötelező védőoltásban senki sem részesíthető!

Megtagadhatják az orvosok lelkiismereti okokból egyes védőoltások beadását?

Nem. Ellenben kötelesek tájékoztatni a pácienseket kérdés esetén a védőoltások hatékonyságáról, potenciális mellékhatásairól. (Ennek szellemében született meg ez a bejegyzés is.) A Magyar Orvosi Kamara által megkérdezett jogi szakemberek válaszát ezen a linken olvashatják.

Vagyis olyan nem kötelező védőoltást senki sem kap, amit ő maga, vagy a gyámja/törvényes képviselője nem kér.

Védőoltásokkal kapcsolatos hivatalos információk

A Covid-19 elleni védőoltásokkal kapcsolatban ezen a linken találhat további információkat hivatalos forrásból.

Nem hivatalos, de hiteles tájékoztató a védőoltásokról

Minimális változások ugyan már a cikk kelte óta is történtek, de a leírtak túlnyomó többsége továbbra is helytálló, ezért javasoljuk ennek a cikknek az elolvasását.

Dr. Rácz István kollégánk közzé tette a saját maga által szerkesztett, lényegében az összes elérhető vakcina eddigi adatai alapján készült rövid, tömör tájékoztatót, ezt itt olvashatják:

Dr. Rácz István kolléga táblázatos összefoglalója
Dr. Rácz István kolléga táblázatos összefoglalója

A tömeges lakossági védőoltások ütemezése

Hivatalos információkat ritkán kapunk, akkor is jellemzően hétvégén, 1-2 napos teljesítési határidővel. A lakosság tömeges oltásának ütemezéséről, tervéről (mikor, hol, milyen vakcinával) nincs információnk, amint lesz, itt közzétesszük. Addig is kérjük, hogy aki teheti adja meg nekünk email címét, hogy a páciens portálunkra regisztrálni tudjuk! (Tájékoztató itt.) Ez a legegyszerűbb, leggyorsabb kommunikációs felületünk hírek azonnali továbbítására, valamint ezen keresztül lehet a legegyszerűbben online időpontot foglalni.

Oltások a kórházi oltóponton

A speciális tárolási körülmények miatt a Comirnaty (Pfizer/BioNTech) és a Sputnyik (Gamelaja) vakcinával tömegesen kizárólag kifejezetten erre felkészített oltópontokon történhet a védőoltások beadása. Nálunk ez a Zala Megyei Szent Rafael Kórház oltópontja. Részletek és a kitölthető beleegyezési nyilatkozat a kórház honlapján.

Mellékhatások – saját tapasztalat

A hivatalos mellékhatás adatokat bárki megtalálhatja némi keresgélés után, háziorvos kollégák között is végeztünk online kérdőíves felmérést a Comirnaty védőoltás beadását követő mellékhatásokkal kapcsolatban. A rendelő személyzete is be lett oltva, saját tapasztalatainkat is megosztjuk Önökkel, amennyiben erre igényt tartanak.

Az első dózis védőoltás után

  1. 244-en tapasztaltunk erősebb vállfájdalmat (a beadás helyén) az oltást követő 1-3 napban. Kellemetlen, de komolyabb problémát nem okoz.
  2. 57 beoltott kolléga nem tapasztalt egyáltalán mellékhatást.
  3. 35-en panaszoltak általános rossz közérzetet.
  4. 29-en fejfájást
  5. 19-en izomfájdalmakat
  6. 15-en hőemelkedést, hidegrázást
  7. 14-en hányingert
  8. 7-en észleltek átmeneti nyirokcsomó duzzanatot
  9. szintén 7-en átmeneti ízérzés zavart
  10. 5-en szédülékenységet.

Ezen túl 1-1 kolléga észlelt más jellegű enyhe mellékhatásokat.

A második oltás utáni kérdőívre egyelőre kevesebben válaszoltak, mint az elsőre, időközben, ahogyan a válaszok folyamatosan érkeznek, bővítjük, ennek megfelelően a táblázat lehet, hogy nem lesz gyakorisági sorrendbe rakva (az is folyamatosan változik).

93-an jelezték, hogy a második oltás után a mellékhatások rosszabbak, mint az első után,
12-en, hogy hasonlóak voltak,
10-en, hogy enyhébbek.

Magas láz (>39°C) 3 esetben,
mérsékelt láz (38-39°C) 12 esetben,
hőemelkedés (37-38°C) 19 esetben jelentkezett.

Enyhe vállfájdalmat 92-en,
közepes vállfájdalmat 10-en,
erős vállfájdalmat 19-en jeleztek.

további panaszok:

izom- ízületi fájdalom (mint pl. influenza esetén)47
gyengeség, levertség42
fejfájás29
SEMMI25
hányinger19
azonos oldali hónalji érzékenység18
bőr fájdalom12
fémes íz érzése13
szédülés14
allergiás reakció 30 percen túl3
nyirokcsomó duzzanat6
hasmenés1
felgyorsult szívverés (nem láz miatt)4
fájdalmas duzzanat az oltás helyén3