Járványügyi vészhelyzet

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Tisztelt Pácienseink!

Bizonyára értesültek róla, hogy az egészségügy összeomlása következtében ismételten kihirdetésre került a járványügyi vészhelyzet 2020.11.04-től 2021.02.08-ig. A főbb intézkedésekről is bizonyára értesültek a hírekből. Itt csupán a háziorvosi rendeléssel kapcsolatos jogszabályokról, intézkedésekről kívánunk tájékoztatást adni.

Vészhelyzet és az okmányok

Az 50/2020 (XI.13.) Korm. rendelet értelmében a 2020.11.04. után lejáró okmányok, így a gépjárművezetői engedélyek érvényessége is meghosszabbodik, csupán a vészhelyzet megszüntetése után 60 nappal fognak lejárni. Alkalmassági vizsgálatot egyelőre (ellentétes intézkedések meghozataláig) továbbra is végzünk. (Részletek a jogosítvány menüpontban.)

Vészhelyzet és a szakorvosi javaslatok

A 42/2020 (XI.24.) EMMI rendelet értelmében a 2020.11.04. után lejárt gyógyszerek szakorvosi javaslatai a vészhelyzet alatt, illetve annak lejártát követően még 90 napig, a 2020.11.04. után lejárt gyógyászati segédeszközök (pl. pelenka, tű, tesztcsík) szakorvosi javaslatai a vészhelyzet alatt, illetve annak lejártát követően még 30 napig érvényesek lesznek. (Pl. inzulinnal kezelt cukorbetegek esetén hiába lesz a novemberben lejárt inzulin javaslat májusig érvényes, ha a tű és a tesztcsík javaslata is lejár novemberben, akkor ha nem lesz meghosszabbítva a vészhelyzet, akkor márciusban azok lejárnak.)

Covid-19 és a keresőképtelenség

Aki beteg, annak az esetében nincs speciális változás, a hatályos jogszabályoknak megfelelően a betegségéhez kapcsolódó BNO kóddal (U0720, vagy U0710) “8-as” kóddal kerül felvételre. Amennyiben a munkáltató beküldi az Államkincstárhoz a “karantén határozatot” úgy a MÁK esetileg a megjelölt időszakot “7-es” kódra korrigáltatja utólag, külön eseti engedélyt adva a “7-es” – “8-as” váltásra. Ilyenkor mi a MÁK végzését iktatószámmal megjelölve, mindent ledokumentálva korrekciózzuk ezt.

Aki kontakt személy és a hatóság elkülöníti, azt a hatósági karantén határozat alapján “7-es” kóddal vesszük fel. Ez kizárólag a hatósági határozatban szereplő időtartamra működik, se hosszabb, se rövidebb időre nem (a MÁK nem is fogadja el).

Egészségügyi dolgozók esetén felmerülhet foglalkozási megbetegedés. Ennek kivizsgálását a munkahely üzemorvosa kell, hogy elindítsa. Amennyiben az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi felügyelőség úgy dönt, hogy a betegség valóban foglalkozási megbetegedés, úgy a keresőképtelenség “8-as” kódról korrekciózásra kerül “2-es” kódra a megfelelő határozat alapján.

Vagyis aki a munkahelyén, munkájából kifolyólag kapta el a Covid-19 fertőzést, haladéktalanul jelezze ezt Üzemorvosának!!!

Erről részletesen az NNK honlapján találhatnak tájékoztatót.

A Pedagógusok 100%-os táppénzéről éppúgy csak a hírekből kaptunk információt, mint az egészségügyi béremelésekről, hivatalos információt még egyikről sem kaptunk, a valóságban még egyikkel sem találkoztunk.

GYIK válaszok

A “7-es” kód az elkülönítésre szolgál, kizárólag hatósági határozat alapján vehetőek fel ezen a kódon a tünetmentes kontakt személyek. Ez nem a Covid-19 kódja, nem jár rá 100%-os táppénz, stb.

A “7-es” és a “8-as” kód között az a különbség, hogy a “8-as” kóddal kizárólag betegek vehetőek keresőképtelen állományba, egészséges személyek nem. Ilyenkor az első 15 nap betegszabadság, ami összegszerűen magasabb, mint a táppénz, viszont a munkáltatónak is “pénzbe kerül”.

A “7-es” kódra a városi legendákkal ellentétben nem jár 100%-os táppénz, sőt, összegszerűen kevesebb pénz jár a munkavállalónak, mint “8-as” kód esetén, hiszen itt nincs betegszabadság, egyből táppénzként indul. Ebből következően viszont a munkáltatóknak megéri, hiszen nekik “ingyen van”. Ennek megfelelően a munkavállalókat próbálják arra ösztökélni, hogy ilyen kóddal kerüljenek keresőképtelen állományba. A “7-es” kóddal történő keresőképtelen állományba vétel feltétele a hatósági határozat. Ennek megfelelően kizárólag a határozat idejére működik. Korábban, amíg az eljárásrend nem definiálta egyértelműen, megpróbáltunk a munkavállalók kérésének eleget tenni, így a MÁK többször is jelezte felénk:

  1. a “7-es” kód kizárólag a hatósági karantén határozat idejére használható. Egy nappal sem lehet hosszabb, vagy rövidebb. Ha mégis, azt utólag korrigálnunk kell, így több páciensünknek utólag emiatt szabadságot kellett kivenni.
  2. Amíg a tünetes betegekre is vonatkozott a “7-es” kódra történő “átállítás”, probléma volt, hogy a karantén határozat ideje gyakran nem fedte le a tünetek idejét. Ilyenkor sajnos már nem írható át a “7-es” kódról “felszabadított” beteg “8-as” kódra. Ilyen esetben is előfordult, hogy a MÁK hónapokkal később történő utólagos felszólítására a betegnek a “maradék napokra” szabadságot kellett kivenni.

Összefoglalásul

“7-es” kód“8-as” kód
Ki határozza meg?hatóságháziorvos
Kinek “jár”?kontaktszemélyeknek, kizárólag hatósági határozat alapjánbetegeknek (akinek tényegesen tünete van)
Ki “jár jobban” vele?munkáltató (“ingyen van” neki)munkavállaló (a betegszabadság magasabb összeg, mint a táppénz)
Milyen időtartamra adható:Kizárólag a hatóság által előírt időtartamra.A betegség teljes időtartamára, amíg a beteg munkaképessé válik.