Covid-19 aktualitások

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Tisztelt Pácienseink!

Ez a poszt a mai (2020.11.22.) helyzetben aktuális. Nagyjából így állunk most a Covid-19 fertőzésekkel, ezt tudjuk most…

Covid-19 helyzet a körzetben

Covid-19

A körzetben jelenleg 33 igazolt pozitív beteg van karanténban, 16 tesztelésre bejelentett, tesztre váró esetünk van (az eddig megkért tesztek túlnyomó többsége pozitív lett), tudtunkkal 0 beteg van a körzetből Covid-19 miatt lélegeztető gépen, 1 kórházban. Március óta 145 igazolt Covid-19 eset volt körzetünkben. Az elhunytak száma is növekszik sajnálatos módon, pontos számot itt nem tudunk írni (több kritériumnak együttesen teljesülnie kell, hogy valaki “Covid-halott” legyen, nem elég, hogy pozitív és bármilyen betegségben meghal, illetve ha már negatív a teszt, de Covid-szövődmény a halálok, az sem kerül be a statisztikába), 10 Covid-19 miatti halálozásról tudunk, ennél sajnos lehet jóval több.

A számok folyamatosan nőnek (jelenleg, az utolsó 3 módosítással szerencsére első sorban a gyógyultaké), a betegek egy kis része enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, túlnyomó többségük néhány napig nagyon rosszul van, nagyon gyenge, fullad, majd állapotuk napok alatt fokozatosan javul, állapotuk napok-hetek alatt folyamatosan rendeződik. A tünetesek kis részének az állapota akár perceken-órákon belül romlik, kórházba, lélegeztetőgépre kerülnek. Szerencsére most már látjuk, hogy nem ez az általános. Újabb, ijesztő trend, hogy aki már jobban van, kb. 8-10 nap után újra belázasodik, nagyon gyenge lesz, fullad, szerencsére a betegség (nem a járvány!!!) második hulláma rövidebb, mint az első.

A tesztelési kapacitás folyamatos szűkülésével és az eljárásrend változásaival az esetszámok valószínűleg tovább fognak csökkenni, ez sajnos nem az esetek valós csökkenése, csupán a diagnosztikus problémák miatt van így. Komoly problémát jelent a járványügy túlterheltsége, a karantén határozatok csúszása, melyek lényegében csak a gyógyulást követően jelennek meg.

Covid-19 otthoni kikérdezési és ellátási protokoll

11.04-én az Országos Kollegiális Szakmai Vezetőnk, a HAOSZ csapata és a Háziorvosi Szakmai Kollégium vezetője az EMMI felkérésére Skócia Kormányának Alapellátási Tagozata által kiadott anyag alapján létrehozott egy protokollt háziorvosok részére a Covid-19 betegek kikérdezéséhez. Ez az Önök részéről komoly együttműködést feltételez.

Fontos, hogy minden Covid-19 fertőzött (vagy számára közeli hozzátartozója) 2 óránként mérje és jegyezze fel

  1. testhőmérsékletét (hónaljban mérve, °C)
  2. percenkénti légzésszámát
  3. vérnyomását (Hgmm) és pulzusszámát (/perc)
  4. lehetőség szerint oxigén szaturációját (%) (ehhez pulzoximéter beszerzése szükséges, ennek a mérése Skóciában sem általános, ellenben hatalmas segítség, ha megoldható)

A mérések eredményéről lehetőség szerint naponta egyeztetnünk kell. Ennek legegyszerűbb formája az email és a páciens portál, esetleg a messenger, ezek hiányában marad a telefon.

Aki jól van, tünet- és panaszmentes, vagy csak nagyon enyhe panaszai vannak, jó a közérzete, attól természetesen nem várjuk el a naponta történő visszajelzést.

Akinek tünetei, panaszai súlyosbodnak,
nagyfokú gyengeség, vagy fulladás lép fel
láza 39,1 °C fölé megy,
szisztolés vérnyomása (felső érték) 80 Hgmm alá csökken, vagy 190 Hgmm fölé emelkedik,
diasztolés (alsó) vérnyomás értéke 50 Hgmm alá csökken, vagy 110 Hgmm fölé nő,
pulzusszáma 40/perc alá csökken, vagy 150/perc fölé nő,
oxigénszaturációja 92% alá esik
AZONNAL JELENTKEZZEN TELEFONON! (Munkaidőben minket hívjon, munkaidőn kívül az Ügyeletet).

Ezek alapján a paraméterek alapján a protokollunk szerint azonnali kórházi ellátás indokolt.

Telefonos egyeztetés alapján előfordul, hogy orvosi vizsgálat tűnik szükségesnek. Erre a rendelőben elkülönített időszakban van lehetőség. Covid-19 fertőzés, vagy annak gyanúja esetén a háznál történő vizsgálatot annak számos veszélye miatt minden szakmai fórumunk és irányelvünk tiltja. (Ez más országokban is így van.)

Sokan kérdezik, hogy mit lehet tenni, hogy megelőzzék a fertőzést, vagy könnyebben kilábaljanak belőle.

Bizonyított az összefüggés, de korlátozott számban áll rendelkezésre bizonyíték, további vizsgálatok szükségesek (az eredmények biztatóak) napi 2-4000 NE D-vitamin, napi 300-400 mg magnézium, antioxidánsok, flavonoidok bevitelével kapcsolatban. Vagyis érdemes D-vitamint szedni, a C-vitamin (max. napi 500 mg, a bizonyos portálokon hangoztatott giga dózisok károsak lehetnek), friss gyümölcsök, zöld tea, kis mennyiségű (0,5-1 dl) vörösbor jótékony hatású lehet.

A szelén (beviteli forrás pl. spenót, tengeri halak, brokkoli, banán, kiwi, szőlő, narancs, káposzta, diófélék, teljes kiőrlésű gabona) és cink hiánya bizonyítottan rontja a fertőzés kimenetelét, ezeket érdemes pótolni.

Lázcsillapításra (ennek elsődleges indoka a közérzet és gyengeség javítása, önmagában a láz nem!!!) igazolt Covid-19 fertőzés esetén elsősorban paracetamol (pl. Panadol), vagy metamizol (pl. Algopyrin, Flamborin) szedése javasolt, az ibuprofennel (pl. Algoflex, Nurofen) kapcsolatban eleinte a prognózist rontó adatok jelentek meg. Ezek ugyan nem kerültek megerősítésre, de ha van alternatív megoldás, a baj lehetőségét is jobb elkerülni…

Légúti tünetek kezelésére az adott tünetek szabják meg, hogy mit érdemes szedni.

köhögés

Általában a felső légúti fertőzésekre a korábbi nagy tanulmányok során az Egyesült Államokban a méz bizonyult elsősorban hasznosnak, ez volt képes a fertőzés hosszát csökkenteni (megj. Nesze nektek, gyógyszergyárak!) A méz bizonyítottan kiváló köhögéscsillapító, a garatban “védő bevonatot” képez, így a hátracsorgó orrgarat-váladék kevésbé okoz köhögési ingert. Mézből több fajta létezik, a hazai mézek eltérnek az amerikai mézektől, hazánkban ezzel kapcsolatban nagy vizsgálat nem készült ugyan, de aki fogyaszthat mézet (pl. nem cukorbeteg), annak feltétlenül javasolható.

Nátha, orrdugulás esetén sós vizes orrtoilette nagyban tudja csökkenteni az orrüreget kolonizáló vírusok számát, ezáltal rövidíti a gyógytartamot. Tanulmányok azt mutatják, hogy az azelasztin (pl. Allergodil) tartalmú orrspray hatásos lehet Covid-19 fertőzésben.

Bakteriális felülfertőződés esetén antibiotikum indokolt lehet. Ennek általában jellegzetes tünetei vannak és a fertőzés késői szakaszában jelentkezik a betegség ismételt fellángolásaként. Eddigre jellemzően letelik a karantén is. Ilyenkor orvosi vizsgálat szükséges. (Természetesen előzetes telefonos egyeztetés alapján ezt megbeszéljük.)

Hányás, hasmenés esetén nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás, a folyadék pótlására a víz mellett rehidráló oldatot is célszerű fogyasztani (Pl. HIPP ORS, az almás viszonylag jóízűen fogyasztható). Enterol probiotikum (az egyetlen, amire komolyabb bizonyítékkal rendelkezünk) csökkentheti a hányással hasmenéssel töltött napok számát, Smecta segíthet a székürítés gyakoriságának csökkentésében, Hidrasec a folyadékveszteség mérséklésében.

A koronavírus fertőzésről, annak terjedéséről bővebben Dr. Makara Mihály videójából tájékozódhatnak (ld. korábbi posztunkat itt).

A bizonyított eljárások összegyűjtéséért köszönet illeti Dr. Hajdú Nóra kolléganőt.

Covid-19 fertőzött beteg ápolása otthon

A Semmelweis Egyetem márciusban készült anyaga ad némi támpontot beteg hozzátartozójuk otthoni ápolásához. Azóta ismereteink ugyan bővültek némileg, de az alapok nem változtak, javasoljuk, hogy aki otthon Covid-19 fertőzött hozzátartozóját ápolja, olvassa el.

Covid-19 védőoltás

influenza

Nagyon sok kérdést kapunk a védőoltással kapcsolatban. Kemenesi Gábor virológus, a Szentágothai János kutatóközpont kutatója készített egy kiváló összefoglaló prezentációt arról, hogy hol tartunk most, mik a kilátások, mi a baj az orosz és kínai vakcinákkal. Nem tudom, meddig lesz fent, egyelőre EZEN a linken megtekinthető.

Frissítés: a Pfizer és a BioNtech közös vakcinája úgy néz ki, hogy “jól szerepelt” eddig a fázis 3 vizsgálatokon. (Link)

Köszönetnyilvánítás

Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkinek nagyon nehéz ez a jelenlegi időszak, köszönjük a kitartásukat és együttműködésüket ezekben a nehéz időszakban!

Köszönjük, hogy az influenza elleni védőoltások beadásakor is ilyen fegyelmezetten, a megfelelő távolságot és óvintézkedéseket betartva érkeztek rendelőnkbe.

Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon nehéz minket elérni telefonon, hétfőn több, mint 200 telefon hívást kaptunk napközben. Ez a hívás mennyiség sajnos azzal is jár, hogy az időpontra érkezett betegek ellátása is csúszhat néhány percet, ezért szintén szeretnénk bocsánatot kérni. Lehetőségeink szerint igyekszünk tartani az időpontokat. A jól beállított krónikus gyógyszerek felírásához, illetve nem légúti betegség esetén időpont foglaláshoz kérjük, hogy aki teheti, használja a páciens portált a telefonvonal tehermentesítése céljából! (Tájékoztató itt.) Már az is nagy segítség, ha nem 200, hanem 199 telefonhívást kapunk!

Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítő, pozitív hozáállást és az előírások fegyelmezett betartását!

Üdvözlettel:

Dr. Czett András