Covid-19 – lehetőségek az aktuális eljárásrend alapján

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Tisztelt Pácienseink!

Megpróbálom röviden összefoglalni az aktuális eljárásrend alapján a Covid-19 fertőzéssel, illetve annak gyanújával kapcsolatos teendőket, lehetőségeket. Ez a mai állapot, akár holnapra, de akár ma estére is változhat, ha így történne, igyekszem időben frissíteni a bejegyzést/újat írni.

  1. Amennyiben láz és/vagy köhögés és/vagy fulladás/nehézlégzés és/vagy szaglás/ízérzés zavara jelentkezik valakinél, az telefonon köteles jelentkezni a háziorvosánál, aki kötelező jelleggel elrendeli a Covid-19 tesztet (hazánkban közösségi terjedés van, így az eljárásrend alapján sajnos kötelező)
  2. a teszt eredményéig a beteg köteles otthon izolálni magát ha a teszt eredménye pozitív, az ÁNTSZ (jelenlegi nevén NNK) intézkedik a kontakt személyek felkutatásáról.
  3. Ha súlyosabb tünet van, jelezni kell a háziorvos felé.
  4. Ha tünetmentessé válik a beteg, legalább 3 napja láztalan és legalább 3 napja megszűntek a légúti tünetek, akkor 10 nappal később kontroll teszt nélkül felszabadítható (a járványügyi határozatnak megfelelően).
  5. Kontakt személyek a “karanténból” elmehetnek magukat teszteltetni (nálunk a Zalaegerszegi Synlabba – ahol az orvosi ügyelet is van), elvileg ingyen, ennek a részletei még nem derültek ki…
  6. Egészségügyi/szoc. otthon dolgozóinak a felszabadításhoz negatív Covid-19 tesztek kellenek.

Összefoglalva jelenleg ennyi az eljárásrend, az élet persze nem szorítható ilyen szigorú korlátok közé, telefonon mindenképp egyeztetnünk kell az aktuális betegséggel kapcsolatban.

Sem a rendelőbe, sem a háziorvosi ügyeletre nem léphet be légúti beteg előzetes telefonos egyeztetés nélkül! Az 1. pontban felsorolt tünetek esetén a háziorvosi ügyeletre TILOS A BELÉPÉS! Amennyiben valakinek ilyen tünetei vannak, elvileg 2 féle lehetőség van: ha jól van, otthon marad, ha nincs jól, kórházba megy. Az ügyelet sem mehet ki házhoz az 1. pontban felsorolt tünetek esetén. A felesleges konfliktusok elkerülése érdekében kérjük ne is kérjék.

Az egervári háziorvosi rendelőben egyelőre ez az irányadó: https://egervar-rendelo.hu/2020/09/05/leguti-betegek-ellatasa-az-osszel/

(Covid-19 teszt elrendelésére a mentőszolgálat leterheltsége miatt nincs lehetőség minden apróbb, pár napos köhögésnél, bár az eljárásrend ezt írná elő. Ebben az esetben a köhögés jellege, az egyéb tünetek jelenléte és milyensége segít némileg a panaszok okának megítélésében. Természetesen bármely vírusfertőzés hátterében lehet koronavírus a kórokozó, ezt teszt nélkül nem lehet eldönteni.)

A páciens portál tartalmazza a Covid-19 kérdőívet, panaszok esetén ennek otthoni kitöltése nagyban segítheti a rendelői munkánkat.