Légúti betegek ellátása az ősszel

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Tisztelt Pácienseink!

Ahogyan megyünk bele az őszbe, nem csak a hírekben harsogott Covid-19 esetszám, hanem úgy általában a más kórokozók által okozott légúti fertőzések száma is drasztikusan növekszik. A jelenlegi rendszer, melyben az utolsó délelőtti és a délutáni időpontok nagy része “légúti rendelés” egyelőre még tartható és minden jelentkező légúti beteget meg tudok vizsgálni.

Azt kívánom ugyan, hogy bárcsak ez hosszabb távon is tartható lenne, de tudni kell, hogy egy megbízható fertőtlenítés légúti betegvizsgálat után legalább 30 percet vesz igénybe. Így, hogy napi 8 (mostanában gyakran 9-10) órát a rendelőben töltünk, biztonsággal 4-5 légúti esetet tudok megvizsgálni.

Ha bejön a szokásos őszi időszak a napi 40-60-80 légúti esetszámmal, a fentiekből sajnos egyértelműen látható, hogy a biztonságot adó fertőtlenítés nem lesz megoldható a vizsgálatok között.

Ennek megfelelően lesz olyan légúti eset, amiben a telefonos egyeztetés során úgy fogunk dönteni (természetesen a telefonáló Pácienssel közösen), hogy az adott panasza nem igényel feltétlenül vizsgálatot. A légúti fertőzések 80-90%-át maguktól spontán(, méz fogyasztásával, házi praktikákkal még hamarabb) szűnő egyszerű vírusfertőzések okozzák. Bevallom, nekem is idegen, hiszen mi nem így vagyunk szocializálva, de a nyugati országok többségében már régóta működik, hogy a páciensek “lemondják az időpontjukat a háziorvoshoz, mert megbetegedtek”. Nálunk ez a mondat sajnos még kabaréba illőnek tűnik, de sajnos úgy néz ki, hogy szükséges lesz ebben a tekintetben a szokásainkon változtatni. (Bár ne így lenne.)

Nálunk nincs “sick leave”, a betegszabadságot is az orvos írja ki, ebben sokkal kisebb az egyéni felelősség lehetősége, mint a környező országok többségében. (Ennek az okát ne tőlem kérdezzék, nem tudom.) Ezt azonban szintén le tudjuk egyeztetni telefonon szükség esetén.

Így is számos olyan légúti eset lesz, amikor a fizikális vizsgálat elengedhetetlen. Ezekre az esetekre igyekeztem felkészíteni a rendelőt, amennyire lehetett, a váróban alakítottuk ki a légúti rendelőt a kontaktidő minimalizálására és a jobb fertőtleníthetőség miatt, van egy ionizátoros légtisztítónk, illetve gyakran szellőztetünk. Az Önkormányzat anyagi támogatásával automata kézfertőtlenítő került a váró bejáratához.
Ezzel együtt is nagy a kockázata, hogy ha sok légúti beteg jön, közülük akár többen is Covid-19 fertőzöttek legyenek. Emiatt nagyon fontos, hogy tényleg csak az a légúti tünetes jöjjön a rendelőbe, akinek feltétlenül orvosi vizsgálatra van szüksége! Ez közös döntés, de nagyon fontos a tünetek pontos, túlzás és elhallgatás nélküli átbeszélése!

Ami szintén nagyon fontos, különösen a légúti betegek, de alapvetően minden, a rendelőbe érkező páciensünk esetében, hogy a MASZK HORDÁSA KÖTELEZŐ, ennek AZ ORROT ÉS A SZÁJAT EGYARÁNT TAKARNIA KELL!!! Amennyiben ez nem így történik, az betegtársaik, vagy a fertőzésre fogékonyabb rokonaik, ismerőseik életébe kerülhet!

Háziorvos kollégáimmal egyeztetve is mindig büszke vagyok a saját körzetemre, hogy eddig mindenki maximálisan kivette a részét a járvány elleni védekezésből, hogy a szükséges változtatásokhoz mindenki könnyen, gyorsan alkalmazkodott. Köszönöm az elmúlt időszakban tanúsított példaértékű együttműködést!
(És köszönöm azoknak, akik végig is olvassák a hosszúra nyúlt monológomat… :D)

Üdvözlettel:

Dr. Czett András